Hlavní obsah

Čeští volejbalisté chtějí v boji o Londýn překvapit

Praha

Volejbalisté mají šanci stát se prvním českým kolektivem, který se dostane na olympijské hry do Londýna. Výběr nizozemského kouče Stewarta Bernarda dnes odletěl do Berlína bojovat od pátku do neděle v kvalifikaci o jedno postupové místo proti Německu, Brazílii a Indii.

Foto: Grégory Portelette

Ilustrační foto

Článek

Češi nejsou favority a kvůli zraněním a omluvenkám ani v nejsilnější sestavě, ale šanci chtějí zkusit využít a dostat se na olympiádu po dlouhých 32 letech.

"Jdeme do toho s jediným cílem, postoupit na olympiádu a snad to dopadne. Nepasujeme se do role favorita, Kubánci dlouhodobě patří mezi špičkové týmy, Němci taky, ale vždycky je šance překvapit," řekl blokař Aleš Holubec.

Volejbalisté hráli naposledy na olympiádě v roce 1980 v Moskvě, od té doby v turnaji pod pěti kruhy chyběli. Jak se na hry opět dostat? "Vrátit se v čase?" vtipkoval nahrávač Ondřej Boula a vážně dodal: "Musí nám to sednout. Je třeba hrát uvolněněji než doteď a nebát se riskovat. Stát se může všechno, může se to zamotat."

Dostali šanci

Letos už měli mít volejbalisté dveře zavřené, ale nakonec se dostali do jedné ze dvou evropských závěrečných kvalifikací. "Dostali jsme šanci, tak ji zkusíme využít a kvalifikovat se," řekl Bernard, který převzal tým teprve před měsícem a půl. "Dovést český volejbal na olympiádu je pro mě určitě velká výzva," řekl trenér.

"Je možné, že už takhle blízko k olympijským hrám nebudeme," řekl kapitán Ondřej Hudeček cestou z posilovny. Univerzál Jan Štokr litoval, že někteří nejlepší hráči letos odmítli reprezentovat. "Nejsme v plné síle, na určitých postech by to mohlo být lepší, ale jsou tady ti, kteří chtěli a ostatní si to musí zdůvodnit sami," řekl Štokr. "Říkal jsem klukům, že musíme hrát uvolněně a můžeme jenom překvapit," dodal volejbalista italského Trentina, na něhož bude reprezentace nejvíce spoléhat.

Z možných kandidátů či bývalých opor reprezentace ze zdravotních nebo osobních důvodů chybí dlouholetý první nahrávač Lukáš Ticháček, blokař Jakub Veselý, libero Martin Kryštof, po zranění nohy se nestihl připravit Jiří Popelka ani další smečař Petr Pláteník, který se rozhodl zkusit štěstí na písku a hraje plážový volejbal.

V Evropské lize trenér Bernard přišel s možnou variantou, že by Štokr hrál na smeči, aby vytvořil údernou dvojici na podání a na síti s Davidem Konečným. Štokr se na to moc netvářil, ale pro úspěch je připraven udělat vše. "Hlavně příjem by mě limitoval, ale pokud by to mělo týmu pomoct, tak ano," pronesl.

Volejbalisté zahájí kvalifikační olympijský turnaj pátečním zápasem s Kubou, v sobotu je čeká očekávaný outsider skupiny Indie a na závěr silné domácí Německo.

Reklama