Hlavní obsah

Česko-Maďarsko 70:71Basketbalistky bez šesti opor těsně prohrály, Blažek chystá první škrt

KARLOVY VARY

Poslední dva týdny přípravy na olympijskou kvalifikaci v Ankaře mají před sebou české basketbalistky, a tak trenér Lubor Blažek už během turnaje v Karlových Varech zúží kádr z dosavadních osmnácti hráček na 14. „Cítím, že nastal správný čas, kdy je třeba do týmu nahustit určitou psychickou pohodu, proto taky chci udělat už ten první škrt,“ tvrdí Blažek, jenž při úvodním zápase proti Maďarkám nechal odpočívat Horákovou, Burgrovou, Vítečkovou, Kulichovou, Veselou a Hanušovou.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Kateřina Zohnová (vlevo) se snží projít přes Doru Hontiovou z Maďarska.

Článek

Uvedená šestice opor má prakticky jisté, že se jí zužování kádru nedotkne. Dvanáct zbývajících hráček během pátečního utkání tak trochu bojovalo o osm volných míst v kádru. „Rozhodování o každé nominaci je dlouhodobý proces, ale je třeba pohlížet i na to, jak si která hráčka vede vzhledem k součinnosti týmu a zohlednit jejich role," míní trenér, podle nějž mu páteční vystoupení basketbalistek hodně pomohlo v rozhodování.

„Naším největším problémem byla obrana. Situace 1 na 1 a přebírání hráček. Jinak jsem ale rád, že jsem to utkání ani za stavu mínus čtrnáct bodů nepoložili a že jsme se pokusili o zvrat. Možná stačilo ubránit poslední útok a mohl se povést skvělý obrat," uvažuje kouč, jemuž ale nešlo až tolik o vítězství jako spíš o to, aby udržel silnou rotaci a získal lepší přehled o aktuální formě a připravenosti hráček.

Přiznává, že sestavou hodně točil záměrně. „V sobotu proti Turecku bude zase úplně jiná, a pak už asi rozhodnu, které čtyři hráčky pošlu domů," plánuje si. V hale, kde se narodilo senzační české stříbro z MS 2010, hrají české reprezentantky v sobotu od 19 h s Tureckem a v neděli v 16.30 h nastoupí proti Austrálii, která se bude přesně po 20 měsících chtít na místě činu pomstít za vyřazení ve čtvrtfinále MS. „Bereme vystoupení ve Varech jako skvělou olympijskou přípravu, proto jsme přijely v plné síle a chceme lepší výsledek proti domácím než tenkrát," usmála se manažerka Australanek Reneae Maycocková.

Turnaj basketbalistek v Karlových Varech:
Česko-Maďarsko 70:71.
Nejvíce bodů: Zohnová 13, Reisingerová 1, Křížová 10, Hartigová a Elhotová po 8, Zrůstová 7 - Hortiová 20, Vajdová 15, Quigleyová 8, Raksanyiová 7, čtvrtiny 16:19, 14:22, 18:16, 22:14.

Reklama

Související témata: