Hlavní obsah

Mourning se po transplantaci opět objevil na palubovce

NEW YORK

Deset měsíců po transplantaci ledviny nastoupil Alonzo Mourning k prvnímu zápasu a návrat se mu poměrně vydařil. V přípravě na NBA strávil pivot New Jersey na palubovce nečekaně hodně času a dvanácti body se podílel na výhře Nets nad Philadelphií 76ers 96:94.

Foto: REUTERS

Alonzo Mourning

Článek

"Každý den si uvědomuji své štěstí. Nešlo mi o nějaký typ osobní satisfakce," uvedl americký basketbalista a dodal, že nová ledvina, kterou dostal v prosinci od sestřenice, pracuje jak má. "Přípravné zápasy jsou strašně fyzicky náročné, to jsem si teď znovu uvědomil, ale naučil jsem se s únavou žít," řekl.

Trenér Lawrence Frank se ho ve druhé třetině pro jistotu zeptal, jestli se cítí OK. "Jo," usmíval se Mourning, který v NBA zatím odehrál dvanáct sezón. V každé čtvrtině za hlasitého aplausu fanoušků na chvíli nastoupil a osm minut před koncem se vyfauloval. Trénovat s Nets přitom začal před týdnem.

"Jediné, co můžu říct je, že jsem jeho přítomnost pořádně cítil. Dostal jsem několikrát do pusy, počítám, že se večer ani nenajím," prohlásil pivot Philadelphie Samual Dalembert. Obecně se čekalo, že čtyřiatřicetiletý Mourning odehraje deset minut, ale zátěž zvládnul dvakrát tak delší.

Zda Mourning naskočí i do NBA, zatím nechtěl předjímat, ale vše tomu nasvědčuje. New Jersey zahájí sezónu ve středu proti Miami. "Zabránit by mi v hraní mohlo jen mé tělo nebo lékaři, kdyby mi řekli, ať toho nechám," uvedl.

Jako jediný profesionál se dosud vrátil ke sportu po transplantaci ledviny v roce 1999 jiný basketbalista Sean Elliott. Ten však nečelil tak velkému nebezpečí častých střetů, protože se pohyboval dál od koše.

Reklama