Hlavní obsah

Česko - Rusko 27:31Házenkáři nestačili na Rusy ani v odvetě, dveře na šampionát zůstaly zavřené

Martin KézrPrávo

Česko bude na házenkářském mistrovství světa i v roce 2013 chybět. V pardubické odvetě domácí reprezentanti prohráli s Ruskem 27:31 a letenky na lednový šampionát do Španělska tak může objednávat soupeř, jenž si přivezl z Astrachaně jednobrankový náskok. Národní tým se na MS neprobojoval už potřetí za sebou, další kvalifikační zklamání zřejmě přiměje k definitivní reprezentační rozlučce Filipa či Kubeše.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Házenkář Filip Jícha se snaží prosadit v utkání proti Rusku.

Článek

„Ze zápasu na půdě soupeře jsme přivezli nadějný výsledek, prohra o jediný gól dávala šanci poprat se doma o postup. Bohužel jsme ale v Pardubicích předvedli hrozně špatný první poločas, kde absolutně nezafungovala obrana, a pak už bylo těžké něco s výsledkem dělat," litoval trenér Martin Lipták.

Ani hodně bouřlivá atmosféra v pardubické hale nepomohla českým házenkářům utkání dobře rozehrát. Už v 7. minutě pohrávali 1:5, když v zakončení proti hodně vytažené obraně volili ukvapené střely a Rusové neomylně proměňovali rychlé protiútoky.

Nedařilo se ani českým gólmanům, úspěšnost jejich zásahů během první půle nedosáhla ani deset procent. Obraz hry nezměnilo ani nasazení náhradníka Mrkvy do branky. Když navíc hosté předvedli šestibrankovou šňůru, skóre dostalo v 19. minutě hrozivou podobu 5:14 a otázka postupujícího byla prakticky vyřešena. „Moc jsme se chtěli po šesti letech probojovat na mistrovství světa a naplnit velkou touhou naší generace, bohužel se to zase nepovedlo. Nebyl to náš den," litoval Daniel Kubeš.

Jícha nastřílel jen tři góly

Těžko se prosazoval i důsledně bráněný Jícha, Rusové mu za celý zápas dovolili dát pouze tři góly. České hře v útoku scházelo víc nápaditosti a výraznější střelecká podpora spojek, obrana postrádala důraz a gólmani nechytili nic navíc. Bojovnost národnímu týmu upřít nelze, jenže na nižší než pětigólový rozdíl se přes chvilkové zlepšení na začátku druhé půle nedostal.

„Bylo to špatné. Nevyšlo nám prakticky vůbec nic, ať v obraně či útoku a udělali jsme v zápase hrozně moc chyb. Sám nevím proč, ale zahráli jsme výrazně hůř než před týdnem v Rusku. Při takovém výkonu jsme nemohli vůbec pomýšlet na postup," litoval Petr Štochl, jenž předvedl v utkání pouze patnáctiprocentní úspěšnost zásahů.

Pardubická odveta kvalifikace MS 2013 házenkářů
Česko-Rusko 27:31 (10:18)
Nejvíce branek: Filip a Horák po 7, Jícha, Nocar a Řezníček po 3 - Gorbok 9, Čipurin 6, Kovaljov 5, Igropulo 5/2. Rozhodčí Abrahamsen a Kristiansen (oba Nor.), vyloučení 3:4, trestné hody 1/0:2/2, 4600 diváků, první utkání 22:23.

Reklama

Související témata: