Hlavní obsah

ČR - Chorvatsko 77:69Basketbalistky zakončily turnaj ve Francii výhrou a skončily třetí

České basketbalistky zakončily své účinkování na přípravném turnaji ve Francii před olympijskou kvalifikací vítězstvím 77:69 nad Chorvatskem. Na turnaji skončily třetí za Francií a Kanadou, s nimiž prohrály. Na sobotní výhře se nejvíce podílela autorka 15 bodů Eva Vítečková.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Eva Vítečková (vlevo)

Článek

V první čtvrtině se hrál vyrovnaný basketbal a ani jeden tým neutekl na více než tříbodový rozdíl. Až ve druhé části se povedlo Češkám výrazněji odskočit, když zlepšily obranu a střídající hráčky Pecková, Zrůstová a Zohnová zavelely k náporu. Výsledkem byl náskok 13 bodů.

Jenže ve třetí desetiminutovce se povedlo Chorvatkám duel zdramatizovat a snížily ztrátu na pouhé čtyři body zásluhou svých hvězd Mandirové a Ivezičové. Pak ale Vítečková zaznamenala dvě rychlé trojky a nápor soupeřek definitivně zlomila.

Od té chvíle už české hráčky udržovaly povětšinou dvouciferný náskok a nedaly soupeřkám šanci se vrátit do zápasu tak, jak se jim to stalo v pátek s Kanadou. Ustály i závěrečný nápor Chorvatek.

Dobře zvládnutý zápas

"Z naší strany byl zápas dobře zvládnutý. Už jsme vedli o 15 bodů a vypadalo to, že bychom mohli vyhrát i větším rozdílem. Udělali jsme pak ale dvě tři chyby v rozehrávce, Chorvatky začaly riskovat a tato pasáž utkání se jim povedla. Ale já jsem rád, že jsme náskok udrželi. To vítězství jsme pro dobrý pocit potřebovali," zhodnotil utkání trenér Lubor Blažek.

Vedle Vítečkové k tomu výrazně přispěla také Pecková 13 body či rozehrávačka Bartoňová, která k pěti bodům přidala i pět asistencí a sedm doskoků. Do hry nastoupila také Burgrová, která se potýkala se zdravotními problémy, minula ale všech osm svých střeleckých pokusů ze hry.

"Po páteční absenci už chtěla nastoupit, ale bylo to pro ni těžké utkání," řekl Blažek. "Jana Veselá stále laboruje se zraněnou patou. V případě nutnosti by dnes mohla hrát, ale nechtěli jsme riskovat zhoršení jejího stavu," dodal.

Poslední dvě přípravy s Velkou Británií

Bilanci v přípravě si Češky vylepšily na tři výhry z osmi zápasů. Před odletem do Ankary na kvalifikaci o účast v Londýně je čekají v úterý a ve středu poslední dva přípravné duely s Velkou Británií v Praze na Folimance.

Přípravné utkání basketbalistek v rámci turnaje ve Francii:
ČR - Chorvatsko 77:69 (20:19, 44:34, 66:51)
Nejvíce bodů: Vítečková 15, Pecková 13, Elhotová 10 - Ivezičová a Mandirová po 13, Vrsaljková 11. Fauly: 19:26. Trestné hody: 30/25 - 25/14. Trojky: 4:7.

Reklama

Související témata: