Hlavní obsah

Česko - Nový Zéland 70:51Basketbalistky udělaly první krok na olympiádu, vyřídily Nový Zéland

Ankara
Aktualizováno

České basketbalistky vykročily vítězně do olympijské kvalifikace, když v Ankaře zdolaly Nový Zéland rozdílem devatenácti bodů. Pokud dnes proti stejnému soupeři uspějí i Argentinky, získá národní tým předčasně jistotu postupu do pátečního barážového souboje o letenku na OH.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Eva Vítečková se snaží zastavit Antonii Edmondsonovou z Nového Zélandu.

Článek

Souboj s Novým Zélandem rozhodl skvělý úvod v podání českých reprezentantek. Po dvanáctibodové šňůře vedly v 8. minutě už 18:2, když střelecky řádila Vítečková (celkem 22) a především perfektně fungovala česká obrana. „Dokázali jsme se vyrovnat s tvrdostí soupeřek a basketbalově je přehráli," těšilo trenéra Lubora Blažka.

"Skvělý vstup do utkání nám situaci usnadnil a s téměř dvacetibodovou převahou se nám hrálo lépe a mohly jsme i zkoušet různé věci do dalších utkání," tvrdila rozehrávačka Hana Horáková.

Během druhé čtvrtiny vyšplhal rozdíl skóre, v hale, kde české ženy získaly před sedmi lety titul evropských šampionek, až na dvacet bodů. Národní tým měl navrch střelecky i při doskocích a pohodlný náskok už jen udržoval.  Rozdíl v herním projevu dokumentuje i pět českých proměnných trojek, zatímco soupeřky nedaly zdálky ani jeden z devíti pokusů.

Kouč Blažek své svěřenkyně chválil

Reprezentantky se bez problémů vyrovnaly s absencí Jany Veselé, kterou zase trápí bolavá pata a na hřišti se vůbec neobjevila. Pivotka Ilona Burgrová ale obětavě překonala bolesti zad, kvůli nimž nedokončila první trénink v dějišti kvalifikaci a hrát nakonec mohla i Kateřina Bartoňová, byť si užívá své s bolestí zubů.

"Každá hráčka, která přišla na palubovku, dodržela taktické pokyny, uplatnily jsme i výškovou převahu pod košem," těšilo nejlepší střelkyni zápasu Eva Vítečková.

„Jsem moc rád, jak to holky zvládly. První utkání na žádné akci není jednoduché, ale vstoupily do něj absolutně koncentrované, plně soustředěné a pozitivně se to promítlo v naší hře. První výhra by měla družstvo povzbudit, udělal se ale zatím jen první krok na dlouhé cestě a olympiáda je pořád ještě daleko," doplnil trenér Lubor Blažek, jehož družstvo ve středu čeká souboj s Argentinou.

Olympijská kvalifikace basketbalistek
Skupina B
Česko-Nový Zéland 70:51 (20:6, 24:19, 10:10, 16:16)
Nejvíce bodů: Vítečková 22, Kulichová 13, Burgrová 12, Elhotová 10, Horáková 7 – Harmonová 9, Taylorová a Wallbuttonová 7, Lockwoodová 6.
Skupina A:
Portoriko - Turecko 53:65.
Skupina C:
Chorvatsko - Mosambik 84:62.
Skupina D:
Mali - Kanada 23:89.

Reklama

Související témata: