Hlavní obsah

Draft by mohl do NBA poslat další dva české basketbalisty

V basketbalové NBA se bude po roce znovu rozhodovat o budoucnosti soutěže. V noci na pátek se uskuteční tradiční draft, ve které si kluby budou vybírat nové talenty. A letošní ročník je považován za hodně silný. Dostat se může i na dva české hráče Tomáše Satoranského a Davida Jelínka, kteří by mohli navázat na Jana Veselého, Jiřího Welsche a Jiřího Zídka. Očekávanou jedničkou draftu je Anthony Davis, kterého by si mělo vybrat New Orleans.

Foto: Sport.cz

Tomáš Satoranský v dresu španělské Sevilly

Článek

Zatímco před rokem bylo téměř jisté, že se Veselý objeví v první polovině prvního kola (nakonec 6. místo), tentokrát nemá Satoranský místo na draftu vůbec jisté. Pokud bude vybrán, tak pravděpodobně ve druhém kole.

"Letos je na draftu silný americký ročník, o Evropany nebude takový zájem. Takže to pro Tomáše vypadá maximálně na konec prvního kola, ale spíše na druhé kolo. Určitě by ale měl být vybrán mezi prvními Evropany. Na 95 procent by měl být Tomáš draftován," řekl místopředseda ČBF a první Čech v NBA Jiří Zídek.

Dvoumetrový rozehrávač Sevilly se v průběhu června účastnil tréninků ve Washingtonu, Clevelandu, Milwaukee, Golden State a Detroitu, tedy týmů, které by o něj měly mít největší zájem. V předpovědích zámořských médií bývá Satoranského jméno nejčastěji skloňováno v souvislosti s Portlandem, který má volby s pořadovými čísly 40. a 41.

Smlouvu mít jistou nebude

Ať už bude Satoranský draftován kýmkoli, nebude mít jistotu smlouvy. Tu mají jen hráči vybraní v 1. kole. V létě ho tak zřejmě čeká boj o smlouvu v rámci letní ligy. Variantou je i další setrvání v Evropě. "Nabízí se možnost projít si draftem a pak v Evropě ještě vydržet. Bude to záviset na více okolnostech a dopředu nevylučuju žádnou možnost," řekl Satoranský.

Pokud bude vybrán, stane se čtvrtým Čechem, kterému se to povede. Jako první byl v roce 1995 jako 22. v pořadí vybrán Zídek, kterého draftoval tým Charlotte. O sedm let později udělala Philadelphia šestnáctkou draftu Welsche a loni si Veselého vybral Washington jako šestého.

Teoretickou šanci na draft má i Jelínek. Střelec Badalony se údajně zamlouvá Houstonu, ale tým z Texasu má tři volby hned v 1. kole, zatímco ve 2. kole žádnou. S volbou v prvním kole se nepočítá, ve hře by mohla být ale i dohoda s jiným klubem a následná výměna.

Jedničkou draftu by měl být Davis, vysoký křídelní hráč z univerzity v Kentucky, které pomohl k titulu v NCAA. Nejužitečnější hráč sezony je považován za jeden z největších talentů posledních 20 let. Dokonce byl jmenován do americké reprezentace pro olympijské hry v Londýně. Vedle ofenzivních schopností vyniká i v obraně a díky zkušenosti na rozehrávce má velký cit pro míč a přihrávku.

Reklama