Hlavní obsah

Česko - Argentina 68:54Basketbalistky v Ankaře řádí. Vyhrály i podruhé a o olympiádu se utkají s Japonkami

Ankara

Také druhý balvan na cestě k londýnské olympiádě dokázaly odvalit české basketbalistky při kvalifikaci v Ankaře. Po vítězství o 14 bodů nad Argentinkami postoupily z prvního místa ve skupině B do pátečního přímého souboje o letenky na OH proti Japonsku.

Článek

V případě porážky s Argentinou hrozily jako příští soupeřky domácí hráčky Turecka, ale české reprezentantky neponechaly nic náhodě. Začaly plně soustředěně a už v 6. minutě vedly 10:2. Náskok potom zvyšovaly nejen zásluhou přesnější střelby a zřetelné převahy na doskoku, ale především precizně fungující i patřičně odolnou obranou, na níž soupeřky sbíraly fauly.

Hru skvěle dirigovala Horáková a pod košem zářila Kulichová, nejen jak lehce zakončovala, ale i tím, že lehce sbírala odražené míče. Když se pak šňůrou jedenácti bodů povedlo Česku zvýšit čtvrthodinu před koncem na 43:24, bylo o jeho vítězství rozhodnuto a příležitost dokončit zápas dostaly hráčky z lavičky. Sice nechaly soupeřky ukrojit z bodového manka, ale to už vůbec nevadilo.

Trenér znovu šetřil Veselou

„Máme zatím splněné jen dvě třetiny plánu, nejtěžší krok je teprve před námi. Potřebovali jsme vyhrát, abychom se vyhnuly domácímu Turecku a holky to zvládly dobře. Co jsme chtěli hrát, to se podařilo. Soupeřky nedostaly prostor k lacinému zakončení za tři body a hrály nesmírně soustředěně v obraně," říkal spokojeně trenér Lubor Blažek, jenž znovu šetřil Veselou s bolavou patou.Trenér měl i radost, že se české družstvo nezaleklo tvrdosti soupeřek.

„Věděly jsme, že kvalita Argentiny je ve střelbě z dálky a někdy jsme i riskovaly, ale udržely se Argentinky na distanc. Naše největší síla byla pod košem, kam se dařilo dostávat míče, soupeřky navíc přitom sbíraly fauly," říkala pivotka Alena Hanušová.

V pátek se o postup na OH utkají Česko–Japonsko, Turecko–Argentina, Francie–Korea, Chorvatsko–Kanada. Vítězky mají jistou účast v Londýně, poražené budou o víkendu hrát o poslední volné místo.

Olympijská kvalifikace basketbalistek v Ankaře:
Česko - Argentina 68:54 (19:9, 11:13, 24:9, 14:23)
Nejvíce bodů: Kulichová 16, Hanušová 13, Horáková 11, Elhotová 10 – Gretterová 13, Reggiardová 12, Sanchezová 7.
Konečná tabulka skupiny B:
1. Česko220138:1054
2. Argentina211108:1193
3. Nový Zéland202102:1242

Reklama

Související témata: