Hlavní obsah

Česko - Japonsko 53:47Mise splněna, basketbalistky postoupily na olympiádu

Ankara

Nelíčenou radost měly české basketbalistky, když se jim v ankarské kvalifikaci povedl poslední úspěšný krok na cestě do olympijského Londýna. V rozhodujícím souboji porazily v pátek rozdílem šesti bodů Japonky, když základem výhry byla třináctibodová šňůra hned na začátku utkání.

Foto: Umit Bektas, Reuters

České basketbalistky oslavují na kvalifikačním turnaji v Ankaře vítězství nad Japonskem, jímž si zajistily účast na olympijských hrách v Londýně.

Článek

Reprezentantky vytěžily maximum ze skvělého úvodu, v 6. minutě vedly 13:0, a přestože pohybem výtečné Japonky začaly statečně dotahovat, na bližší než tříbodový rozdíl se nedostaly. Šest minut před koncem utkání to vypadalo docela dramaticky, ale české družstvo pod taktovkou Horákové a se skvělou Kulichovou pod košem vedení z ruky nepustilo zásluhou skvělé taktické hry i díky výbornému doskakování.

„Basketbalová reprezentace žen si potřetí za sebou zahraje na olympijských hrách a z toho mám velikou radost, i když lehké to vůbec nebylo. Hodně nám pomohl skvělý začátek, kdy holky předváděly nesmírně soustředěnou hru," říkal trenér Lubor Blažek. Běhavé soupeřky ale začaly zlobit. „Pořád jsme ale drželi vedení. Závěr utkání už měl zvláštní vůni Londýna, kam jsme se všichni moc chtěli dostat. Paradoxně, čím blíž bylo splnění toho snu, tím víc rostla nervozita našeho týmu. Holky přestávaly hrát, co na Japonky předtím platilo, nakonec ale všechno dobře dopadlo," oddechl si kouč.

Pomohly útočné doskoky

Japonky nezlomil ani stav 4:17 po první čtvrtině, chytily se zónovou obranou i trojkovými pokusy a začaly ukrajovat z bodové ztráty. Ta sice dlouho zůstávala zásluhou českých pivotek dvouciferná, v poslední čtvrtině ale asijské soupeřky dokázaly přitvrdit a šest minut před koncem se české vedení ztenčilo na 46:43.

Národní tým ale včas zabral a vytáhl z rukávu důležitý trumf, útočný doskok. Několik získaných míčů pod košem soupeřek mu umožnilo setrvat delší čas v útoku a přečkat období střeleckého tápání. Nakonec českému družstvu nevadilo ani 22 ztrát, postup z Ankary v nejkratším možném čase hráčky i s trenérem hned na palubovce slavily.

Nyní si české basketbalistky musí počkat do nedělního večera na to, do které ze šestičlenných skupin olympijského turnaje je zařadí dodatečný los. Buď mohou jít do skupiny A k USA, Číně a Angole, nebo do skupiny B k Austrálii, Brazílii, Británii a Rusku. Přiřazovat se ale bude všech pět úspěšných z kvalifikace, kde už vedle českých žen uspěly i Chorvatky, domácí Turkyně a Francouzky. O poslední volné místo v Londýně pak bude během víkendu hrát čtveřice poražená v pátečních ankarských zápasech.

Olympijská kvalifikace v Anakaře
Česko-Japonsko 53:47 (17:4, 12:14, 14:13, 10:16)
Nejvíce bodů: Kulichová 14, Vítečková 10, Burgrová a Horáková po 8 - Mamijová 14, Fudžiwarová 9, Tanaková 8.
Chorvatsko - Kanada 59:56, Turecko - Argentina 72:58, Francie - Korea 80:63.

Reklama