Hlavní obsah

USK v Evropské lize opět narazí na Jekatěrinburg a Galatasaray

Freising

Basketbalistky USK Praha se v základní skupině C Evropské ligy utkají stejně jako v minulé sezoně s Jekatěrinburgem a Galatasarayem. Páteční los jim zároveň přisoudil za soupeře Salamanku, Polkowice, Mondeville a Novi Záhřeb. Brno ve skupině A vyzve Rivas Madrid, Spartak MO, Wislu Krakov, Bourges, Györ a Tarsus.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Momentka z loňské Euroligy. Jana Veselá z Valencie (vlevo) brání Evu Vítečkovou z USK Praha.

Článek

Dnes se losoval i Evropský pohár, ve kterém se představí třetí tým minulé sezóny české ligy VŠ Praha. Ve skupině G se utká s Dynamem Moskva, Partizanem Bělehrad a Basket Landes z Francie, jehož dres obléká česká reprezentační pivotka Kamila Štěpánová.

Pro hráčky USK nebyl los příznivý podobně jako před rokem. Znovu dostaly Jekatěrinburg a Galatasaray, které v minulé sezóně vybojovaly třetí a páté místo. Místo Valencie, která zkrachovala, pak mají ve skupině jiný španělský celek Salamanku, předloňského šampióna Evropské ligy.

Navíc se utkají i s druhým celkem polské ligy Polkowicemi, za které hraje bývalá hráčka USK Evanthia Maltsiová, či s francouzským nováčkem v soutěži Mondeville, za než nastupuje česká reprezentantka Kateřina Zohnová. Skupinu pak uzavírá další nováček v soutěži, třetí tým chorvatské ligy Novi Záhřeb.

"Určitě je to těžký los. Když jsme loni říkali, že nám los nepřál, tak letos to platí znovu. Jekatěrinburg a Galatasaray jsme znovu rozhodně nechtěli," řekl ČTK trenér USK Ivan Beneš. "Na druhou stranu, kde je psáno, že tyto silné celky nemůžeme porazit, loni se nám to málem povedlo," dodal.

Věří, že s týmem by mohl bojovat o třetí místo, i když ví, že to bude těžké. "Salamanca je teď španělskou jedničkou a i Polkowice s Mondeville jsou nepříjemní soupeři. Otázkou je, co čekat od týmu ze Záhřebu," řekl Beneš. "A uvidíme, jestli proti nám za Polkowice nastoupí Evanthia. Prý chtěla změnit dres, ale pokud by hrála, bylo by to určitě pro nás zajímavé utkání, protože na ni máme hezké vzpomínky," dodal.

Také Brno se dostalo do podobné skupiny jako před rokem. Znovu změří síly s Rivasem Madrid, Spartakem MO i Wislou Krakov, tedy třemi celky, které v minulé sezoně prošly až do Final 8, přičemž Rivas dokonce až do finále. Dalšími soupeři Brňanek budou maďarský Györ, za který hraje česká pivotka Edita Šujanová, francouzský mistr Bourges a nováček soutěže Tarsus z Turecka.

Los Evropské ligy rozdělil jedenadvacet týmů do tří skupin po sedmi. Hrát se bude systémem každý s každým dvakrát, pět týmů z každé skupiny postoupí do čtvrtfinále, přičemž jeden z celků se ho neúčastní, jelikož bude dopředu určen jako pořadatel závěrečného turnaje Final 8. Zbylých čtrnáct celků svede boj o sedm účastnických míst. Boje ve skupinách začnou 24. října.

Reklama