Hlavní obsah

Po pěti letech skončí Interliga házenkářů

PRAHA

Po pěti letech existence skončí po dohrání současného ročníku společná česko-slovenská Interliga házenkářů. Od sezony 2005-2006 se bude opět hrát jako nejvyšší domácí soutěž samostatná česká liga. Rozhodl o tom výkonný výbor Českého svazu házené. Ženská Interliga by měla nadále pokračovat.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Ilustrační foto

Článek

"Dospěli jsme k názoru, že z hlediska perspektivy nejvyšší české mužské soutěže bude lepší samostatná cesta, tedy bez spojení se slovenskými kluby," řekl ČTK předseda svazu Jaroslav Chvalný. Výkonný výbor začal pracovat na nové struktuře mužských soutěží pro sezónu 2005/2006, která by měla být předložena ke schválení Radě Českého svazu házené 27. listopadu.

"K přípravě samostatné soutěže nás přiměly poslední impulzy kolem dění v soutěži. Ať už to bylo odstoupení klubů na poslední chvíli, odchod nejlepších hráčů do zahraničí ve spojitosti se změnou legislativy po vstupu do Evropské unie, nebo hodnocení z hlediska marketingových partnerů," komentoval rázný krok Chvalný. "Každý odklad by situaci nejen neřešil, ale v některých aspektech i zhoršil," tvrdí předseda svazu.

Těsně před začátkem současného ročníku se z Interligy odhlásil kvůli finančním problémům Allrisk Praha, druhý tým uplynulé sezóny. Již v červnu odstoupila Trnava a podmínky pro start poté nesplnil ani ZHK Prešov, který ji měl nahradit. Pátý ročník se tak hraje jen za účasti čtrnácti týmů.

Většina klubů pro samostatnou ligu

Pro samostatnou českou soutěž se vyslovila většina domácích klubů. "Vyčerpaly se všechny možnosti, jak by mohla Interliga marketingově a mediálně uspět. Vystřídaly se nejrůznější modely od plně profesionální ligy k současnému režimu fungování, přesto se nepodařilo dospět do prosperujícího stádia," tvrdí Chvalný.

Dalším motivem návratu k samostatné lize je podle něj snaha podpořit bývalé házenkářské bašty Plzeň, Jičín, Lovosice, Třeboň, Ostrava či Zlín. "Při existenci společné soutěže se dostaly do izolace," uvedl předseda svazu.

Podmínky ženské Interligy jsou podle něj hlavně v marketingové oblasti zcela odlišné. "Soutěž navíc po necelé tříleté existenci ještě nevyužila všechny své možnosti," řekl Chvalný.

Reklama