Hlavní obsah

Basketbalistky jedou do Londýna v sestavě z kvalifikace

České basketbalistky odjedou na olympijské hry do Londýna ve stejné sestavě jako na předchozí kvalifikaci. Mimo vybranou dvanáctku tak znovu zůstala veteránka týmu a nejlepší střelkyně v historii české ligy Petra Reisingerová.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér basketbalistek Lubor Blažek

Článek

Trenér Lubor Blažek znovu vsadil na menší sestavu se třemi rozehrávačkami včetně Lenky Bartákové, která v reprezentaci debutuje. Důvodem je, že zatímco hráčky na křídlech jako Jana Veselá a Eva Vítečková jsou schopné alternovat na pivotu, v týmu chybí křídlo, které by mohlo vypomáhat na rozehrávce a pivotky, kteří by mohly zaskočit na křídle.

"V přípravě proti Rusku se nám potvrdilo, že jsme schopní hrát s menší sestavou, naopak se nám to vyplatilo. Proto jsem se přiklonil k této nominaci. Jsem přesvědčený, že tato sestava je ta správná a že má šanci bojovat o úspěch na olympiádě," řekl k nominaci Blažek. V širší nominace měl i Kamilu Štěpánovou, která ale kvůli nemoci nenastoupila do závěrečné přípravy a rozhodování se jí tak netýkalo.

Blažek však připouští, že dát "černého Petra" Reisingerové, bylo hodně obtížné rozhodnutí. "Bylo to pro mě těžší o to, že je to velká persona českého basketbalu. To hrálo svou roli. Ale Petra určitě ještě bude hrát a může se o reprezentaci porvat znovu příští rok. Pro ní to není konečná," řekl Blažek. "Bylo to podobné, jako když jsem před domácím mistrovství světa musel některým hráčkám oznámit, že si na něm nezahrají, přestože už mistrovství světa v České republice nemusejí nikdy zažít. Tyto rozhodnutí jsou velice těžká, zvláště v ženském sportu. Člověk musí být citlivý i spravedlivý," dodal.

Pět hráček pamatuje Peking

Reisingerová však zůstává připravená tým doplnit v případě, že by došlo k nějakému zranění.

V nominaci je pět pamětnic minulých her v Pekingu a to kapitánka Hana Horáková, Eva Vítečková, Kateřina Elhotová, Jana Veselá a Petra Kulichová. Čtyři z nich až na Elhotovou si navíc zahrály i na hrách v roce 2004 v Aténách.

Basketbalistky vyrazí do Londýna v pondělí 23. července. Přímo v dějišti je bude čekat poslední přípravné utkání s Kanadou. V pátek absolvují slavnostní zahájení a hned druhý den ráno vstoupí do olympijského turnaje duelem s Čínou. Ve skupině mají rovněž Chorvatsko, Turecko, Angolu a USA, kterému se pokusí oplatit porážku z finále mistrovství světa 2010.

"Skupina není lehká. Jsou tam velice kvalitní evropské týmy, jasný favorit Spojené státy, mistr Asie Čína a mistr Afriky Angola. Ani jí nelze podcenit, vždyť kdo by čekal, že mezi muži postoupí na olympijské hry Nigérie na úkor favorizovaného Řecka," hodnotil Blažek.

Pro turnaj chce dávat Blažek postupné cíle. "Úspěchem je, že jsme se na hry probojovali. Naším dalším cílem, je porazit v prvním utkání Čínu a úspěšně vkročit do turnaje. Pak se uvidí. Samozřejmě chceme být úspěšní," dodal.

Sestava českých basketbalistek pro olympijské hry v Londýně:
Rozehrávačky: Hana Horáková, Kateřina Bartoňová, Lenka Bartáková.
Křídla: Eva Vítečková, Michaela Zrůstová, Kateřina Elhotová, Jana Veselá, Kateřina Zohnová.
Pivotky: Petra Kulichová, Ilona Burgrová, Alena Hanušová, Tereza Pecková.

Reklama