Hlavní obsah

Trenér basketbalistek Blažek: Talismanů beru devět, pět přímo na zápasy

Michal OsobaSport.czPrávo

Jako jedinému českému týmovému celku se podařilo na nadcházející olympijské hry postoupit českým basketbalistkám. Trenér Lubor Blažek si uvědomuje, jak náročná základní skupina na jeho svěřenkyně v Londýně čeká. Pomoci by mu měly jeho talismany, kterých má dohromady devět.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér basketbalistek Lubor Blažek

Článek

Už vyhlížíte zápasy ve vaší olympijské skupině?

Není lehká. S Chorvatskem jsme hráli na mistrovství Evropy, s Tureckem válčíme dlouhé roky. USA netřeba komentovat, Čína je mistr Asie, Angola mistr Afriky. Nikoho nejde podcenit, podívejte na Řeky, kdo by řekl, že v kvalifikaci prohrají s Nigérií...

Jaký výsledek by vám v Londýně udělal radost?

Já jsem spokojen už s postupem, vždyť jsme jediný kolektivní sport, kterému se to povedlo. A konkrétní cíle nikdy neříkám, základ je 28. července v devět ráno zvládnout zápas s Čínou.

Hráčky jsou zdravotně v pořádku?

Opět měla problémy Alena Hanušová, proto v úterý (přípravu s Ruskami) nehrála, ale na další přípravu by měla být fit. Překonali jsme období kvalifikace, kdy holky měly zdravotní problémy. Jana Veselá s patou, Kateřina Bartoňová s osmičkou. Teď už jsme na tom dobře.

Jak se do Londýna těšíte vy osobně? Stihnete něco kromě tréninků a zápasů?

Tam už nestihnete nic. Člověk se maximálně soustředí na turnaj, nejedeme tam jako turisti. Hrajeme obden, o volných dnech budeme regenerovat, léčit zranění, věnovat se videopřípravě. Když bude po turnaji, můžeme někam vyrazit.

Ani kdyby vás hráčky prosily, že chtějí vidět mužský tým USA s Kobem Bryantem a LeBronem Jamesem, nesvolíte?

Možná zjistíme, že to organizačně zvládneme, když je to kousek a bude den volna v programu. Ale museli bychom jako tým, nejde, aby tři hráčky šly na basket, čtyři na atletiku. Po skončení soutěže si to vynahradíme.

Je velké plus, že olympijská vesnice je od haly jen kousek?

Všichni oceníme, že nemusíme jezdit na zápasy hodiny. V Aténách to trvalo 35 minut, teď ušetříme čas i při cestách na trénink.

Berete si s sebou nějaké talismany?

Dobrá otázka, mám jich asi devět. Z toho pět se přímo zúčastňuje zápasu, mám je po kapsách, od dcery jsem teď něco dostal... Při mistrovství světa jsem jednomu talismanu dával pusu a od té doby se říká, že mám astma, když vypadal jako takové to dýchátko. (směje se)

Reklama