Hlavní obsah

Chci pomoci k postupu na evropský šampionát, vytyčil si Welsch

Jedním z trumfů české basketbalové reprezentace v nadcházejícím soutěžním bloku by měl být Jiří Welsch, který se s družstvem poctivě připravuje i na soustředění v Liberci. Zkušený borec chce přispět k postupu na mistrovství Evropy. „Kvůli tomu jsem přece v národním týmu,“ podotkl v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Welsh ještě v dresu madridského Estudiantes

Článek

Jakou máte za sebou sezónu v belgickém Charleroi?

Docela dobrou, ale nepřevládá stoprocentní spokojenost. Splnili jsme jen jeden úkol, tedy podzimní postup do Euroligy přes Nymburk. Nepovedlo se nám ale obhájit belgický titul. Prohráli jsme ve finále v sedmém zápase o jediný bod.

Předtím jste působil ve Španělsku. Byl to pro vás skok zvyknout si na jinou soutěž?

Každý ví, že španělská liga patří v Evropě k nejlepším. Hraje ji osmnáct celků. Belgická soutěž má polovinu týmů, ale rozhodně bych ji nezatracoval. Získal jsem v ní nové zkušenosti.

Před pár dny jste se připojil k české reprezentaci. První dojmy?

Jsem s týmem od neděle v Liberci. Trénujeme dost náročně, ale k začátku přípravy náleží i únava.

Jak se těšíte na kvalifikaci o evropský šampionát v roce 2013?

Cílem je postup, proto potřebujeme skončit ve skupině do druhého místa. Za určitých okolností by mohla stačit i třetí příčka. Nicméně to bude složité, jelikož máme těžkou skupinu. Budeme muset hrát hodně dobře, jen průměrné výkony by asi nestačily.

Co říkáte na skladbu týmu?

Beru to tak, že starší generaci tvoří spolu se mnou Luboš Bartoň a Petr Benda. A potkáváme se v jednom dresu s nastupujícím mládím, takže bychom měli složit kvalitní tým.

Kde jste strávil dovolenou?

Doma ve Španělsku u moře. A když si najdu čas ještě během léta, které trávím v Česku, určitě se ukážu v Holicích, odkud pocházím.

Jaké máte plány na příští sezónu?

Běží mi dál mi smlouva v Charleroi.

Reklama