Hlavní obsah

Česko - Gruzie 79:68Basketbalisté i bez Welsche s Bartoněm porazili Gruzii

Čeští basketbalisté vyhráli přípravný turnaj v Estonsku před kvalifikací o mistrovství Evropy, po domácí reprezentaci a výběru amerických univerzit dnes porazili také Gruzii 79:68. A to přesto, že odpočívaly obě nejzkušenější opory Jiří Welsch a Luboš Bartoň. Hlavní zásluhu na výhře měl David Jelínek, který zaznamenal 22 bodů.

Článek

"Hráči podle mě předvedli nejlepší výkon na turnaji. Porazili jsme tým, který má vynikající sestavu. Nejcennější na této výhře je, že jsme hráli bez Welsche a Bartoně, které jsme šetřili z důvodu drobných zdravotních komplikací. Dostali prostor mladší hráči," řekl trenér Pavel Budínský.

"Museli jsme používat hodně alternací, protože soupeř hrál hodně agresivně, fyzicky. Rychle jsme se adaptovali a myslím, že od konce druhé čtvrtiny jsme byli lepším týmem. Že máme bilanci 3:0 po dvou týdnech přípravy, je velký úspěch. Musíme pokračovat s pokorou. Ukázalo nám to naše slabiny i silné stránky, na kterých je třeba pracovat," dodal kouč.

Začátek dnešního duelu se přitom českým reprezentantům příliš nepovedl. Úvodní desetiminutovku vyhráli Gruzínci osmibodovým rozdílem. Největší problém dělal Čechům Markoist, který z úvodních šestnácti bodů soupeře nastřílel rovnou polovinu.

Prvních 30 vteřin druhé čtvrtiny patřilo Ondřeji Balvínovi, který rychlými pěti body snížil. Jenže Gruzínci vždy nacházeli odpověď. Postupně se jim ale přestalo dařit přes zlepšenou českou obranu a přišli o svůj náskok.

Rozhodující byl raketový nástup Čechů do druhé půle, k čemuž přispěl osmi body Jelínek. Výsledkem bylo třináctibodové vedení, ze kterého už se Gruzínci nevzpamatovali.

"Na začátku jsme hráli vyrovnaně, pak nám před koncem druhé čtvrtiny trochu utekli, ale podařilo se nám to dohnat. Řekli jsme si v šatně, že do druhého poločasu vstoupíme jinak a to se nám povedlo," řekl Jelínek. "Pak už jsme udržovali náskok. Nebylo to jednoduché, protože oni se dostali až na dostřel šesti bodů, ale my to zvládli až do konce," dodal.

Češi se nyní přesunou do Chomutova, kde je v příštím týdnu čeká další přípravný turnaj za účasti Slovenska, Nizozemska a Chorvatska.

Reklama

Související témata: