Hlavní obsah

Američanka přijela do Brna vyhrát Euroligu

Čestmír FolkPrávo

V pondělí večer přijela do Brna a hned druhý den ráno se už trenérovi Bobrovskému hlásila na prvním tréninku. Po něm slavnostně převzala dres s číslem jedenáct, na nějž je zvyklá už z předchozích působišť. Pivotka Taj McWilliamsová-Franklinová, měřící 188 centimetrů, je první Američankou, která přijala angažmá v mistrovském týmu basketbalistek Gambrinusu JME.

Článek

"Na úvod jsem potrénovala jen lehce. Už se ale moc těším, že si ve středu v Hradci Králové zahraju poprvé za Brno mistrovský zápas. S holkama jsem se sice z dřívějška takřka vůbec neznala, ale přijaly mě mezi sebe skvěle. Ve všem se mi snaží pomáhat. Již mě stihly naučit i první česká slova. Vím už třeba, jak si říct o pivo," prozradila s úsměvem 34letá hráčka, jejímž největším úspěchem v kariéře je zlatá medaile z olympijských her v Sydney před čtyřmi roky.

V Brně nestihla úvodní ligová střetnutí, protože se s týmem Connecticut Sun probojovala až do finále zámořské WNBA proti Seattlu s naší Vodičkovou. "Beru to jako úspěch i neúspěch současně. Druhé místo je sice super, ale zároveň vím, že jsem byla jen krůček od velkého triumfu. Mám za sebou hrozně náročnou sezónu, a tak jsem potřebovala aspoň dva týdny na odpočinek. Teď už mám ale do basketu znovu obrovskou chuť," tvrdí.

V Evropě odehrála McWilliamsová-Franklinová minulou sezónu za Parmu. Předtím působila už i ve Španělsku, Řecku, Lucembursku či Německu. "V létě jsem dostala i několik dalších nabídek. Řekla jsem si ale, že po letech strávených v západní Evropě vyzkouším angažmá také v silném klubu ze země bývalého východního bloku. Brněnskému manažerovi Jiřímu Hamzovi jsem navíc při jednání stoprocentně důvěřovala. Znám totiž jeho manželku Romanu ze společného působení v Orlandu a moc dobře si pamatuji, že byla výbornou hráčkou a je i skvělým člověkem."

Přestože je McWilliamsová dlouhé roky vdaná, rodinu zanechá v Itálii. "Starší dcera Michelle tam totiž chodí do školy. Teprve dvouletou Maju mi ale bude manžel často do Brna vozit. Ta teď totiž maminku moc potřebuje. Když to jen trochu půjde, budu se i já pro změnu snažit jezdit za nimi," plánovala.

Loni na podzim přispěla značnou měrou k překvapivé výhře Parmy v Brně v utkání Euroligy. "Teď se naopak budu ze všech sil snažit, aby se hala Rosnička stala nedobytnou tvrzí. Já jsem totiž přišla do Česka s těmi nejsmělejšími cíli. Dostat se v Eurolize do Final four mezi čtyři nejlepší celky považuji vzhledem ke kvalitnímu kádru skoro za povinnost. Chci s Brnem co nejvýš a mým snem je Euroligu vyhrát," svěřila se McWilliamsová-Franklinová.

Reklama

Související témata: