Hlavní obsah

Tým má srdce i duši, říká kouč Budínský na startu basketbalové kvalifikace

Chomutov

V Chomutově našel svůj tréninkový tábor reprezentační tým basketbalistů, který ve středu odstartuje v Bělorusku kvalifikaci o postup na ME. Pak se do severočeského města vrátí k sobotnímu duelu s Itálií a na stejném místě poté odehraje na přelomu srpna a září i zbývající tři domácí duely s Tureckem, Běloruskem a Portugalskem. „Náš tým má správné srdce i duši,“ říká trenér Pavel Budínský v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Trenér českých basketbalistů Pavel Budinský.

Článek

Věříte, že byste mohli v silné konkurenci proniknout na závěrečný turnaj evropského šampionátu?

Myslím, že si věřit můžeme. Už v přípravě jsme hráli s týmy, které budou také startovat v evropské kvalifikaci a byli jsme až mile překvapeni, jak jsme to výsledkově zvládli. Ze zkušeností ale vím, že něco jiného je příprava a pak vlastní ostrá zkouška v bojích o postup. Ale hráči cítí dobré sebevědomí, současně nezapomínají na pokoru. Ocitli jsme se v nesmírně náročné skupině a bude záležet nejen na každém vítězství, či porážce, ale i rozdílu ve skóre.

Máte spočítáno, jaká bilance by měla stačit na postup?

Nejlepší by bylo první nebo druhé místo ve skupině, zaručující přímý start na šampionátu. Ale stačil jsem zaregistrovat, že takhle uvažují i Italové a Turci, kteří se cítí papírově nejsilnější a mají k tomu i důvod. Hovoří pro ně tradiční účinkování na vrcholných turnajích, takže vědí, jak se hraje, když jde o všechno. Ale nesmíme zapomínat ani na Bělorusko, které bude hlavně doma nebezpečným soupeřem. A přitom už ve středu hrajeme na jejich půdě. Moc se nemluví o Portugalcích, ale určitě mají úroveň a touhu dostat se rovněž na Evropu. Jen připomínám, že i třetí místo může být postupové, protože dál jdou i čtyři nejlepší týmy ze třetích příček ze šesti skupin.

Co říkáte na skladbu českého výběru?

Jsem rád, že jsme se sešli v kvalitním složení. Kluci prokazují motivaci reprezentovat a nemá cenu spekulovat o tom, jak vážně berou národní tým Jirka Welsch a Luboš Bartoň. Sami deklarovali, že se i po překročení životní třicítky chtějí ukázat v co nejlepším světle na špičkovém poli. To je hnací síla našeho družstva. Celek jsme poskládali podle nejlepšího svědomí. Tým má svoje srdce i svoji duši. Chemie v kabině funguje, ale víte, jak to je. Kvalifikace bude dlouhá a uvidíme, co s námi udělají případné porážky, i když si je nechceme předem připouštět.

V průběhu přípravného bloku přestoupil Pavel Pumprla z Nymburka do zahraničí. Jak to vnímáte?

Nevím, jestli ta přestupová jednání do Španělska narušila jeho koncentraci. Spíš bych řekl, že to ujasnilo jeho pozici, protože čekal na definitivní uzavření angažmá. Což se stalo a Pavel se může soustředit jen na nároďák.

Reklama