Hlavní obsah

Portugalsko - Česko 67:74Basketbalisté vyhráli v kvalifikaci o Evropu i druhý zápas venku

Feijo

Šance na postup žije, čeští basketbalisté v kvalifikaci o postup na ME 2013 dokázali vyhrát i druhý zápas na půdě soupeře. Po skalpu Bělorusů zvítězili v úterý pozdě večer rozdílem sedmi bodů nad Portugalci, když rozhodující náskok získali hned v první čtvrtině a domácí v závěru už dotahovali marně.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Český basketbalista Tomáš Satoranský (vpravo) na archivním snímku.

Článek

Reprezentanti začali skutečně výborně a desetibodovou šňůrou dosáhli už v polovině úvodního dějství slibného stavu 14:4, když měli jasně navrch při doskakování pod oběma koši. Dařil se rovněž rychlý přechod na útočnou polovinu a na úvodní trojku Portugalců hned odpověděl taky proměněnou střelou zdálky Bartoň, takže do první pauzy české vedení vyšplhalo až ke skóre 24:10.

Viditelný rozdíl mezi soupeři byl nejen v úspěšnosti střelby, ale hlavně v pojetí obrany, důraz té české dělal domácím značné potíže a hlavu zvedli teprve po výměně celé základní pětky a po třech Silvových trojkách v řadě. Celkem Portugalsko do poloviny utkání trefilo sedm tříbodových košů ze čtrnácti pokusů.

Náskok národního týmu se ale výrazněji neztenčil díky střelecké pohotovosti Bendy, k němuž se v zakončení přidal i střídající Hruban. Pořád trvala česká dominance na doskoku, a když domácí pod košem přitvrdili i za cenu faulů, inkasovali z trestných hodů.

Uzdravující se Welsch tým podržel

Důležité pak bylo, že český tým odehrál úvodní čtyři minuty třetí části bez obdrženého koše a jeho vedení se dostalo znovu do dvouciferné podoby. Portugalci se snažili nepříznivý vývoj zvrátit zónovou obranou, ale také při ní se dopouštěli faulů a česká úspěšnost z hranice trestných hodů se tentokrát udržela na téměř sedmdesáti procentech.

Svou úlohu dirigenta hry obstojně zvládal Satoranský, jenž v zápase vedle šesti bodů předvedl 10 doskoků a 9 asistencí, takže teprve ke konci třetí čtvrtiny se jako alternace objevil na palubovce Welsch, jehož bolest třísel se každým dnem i vlivem péče fyzioterapeuta zmenšuje.

Portugalsku v té chvíli odešla i trojková střelba, žádný z osmi pokusů za toto dějství nepropadl košem. Přesto nemínilo nic vzdát, hodně agresivním projevem přece jen otupilo českou útočnou sílu a využilo několika ztrát míče, aby dvě minuty před koncem šestibodovou šňůrou snížilo na 60:64.

Uklidňující koše v úplném závěru dával Welsch. O drama se ještě 17 vteřin před koncem úspěšnou tříbodovou střelou pokusil Silva, ale české mužstvo o konečné vítězství už nepřipravil a s klaksonem ho ještě zvýraznila Pumprlova trojka.

Kvalifikace ME 2013 basketbalistů - skupina F
Portugalsko–Česko 67:74
Nejvíce bodů: Silva 20, Gomes 10, Barroso 9, Santos 8 – Benda 18, Hruban 12, Bartoň 9, Pumprla a Jelínek po 8, čtvrtiny 10:24, 24:19, 12:15, 21:16.
Itálie–Turecko 78:69
1. Itálie330238:1676
2. Česko321200:1955
3. Turecko211146:1523
4. Bělorusko202139:1502
5. Portugalsko202112:1712

Reklama