Hlavní obsah

Obměněný Nymburk chce navázat na úspěchy z minulých sezón

Nymburk

Basketbalisté Nymburka prošli v létě generační výměnou, i tak ale chtějí v nadcházející sezoně zopakovat úspěchy z minulých let. Za cíl si stanovili desátý český titul po sobě, obhajobu poháru i postup do play off východoevropské VTB ligy. Hned na startu sezony se chystají na jeden z vrcholů, na třetí pokus zkusí premiérově proniknout do základní fáze Evropské ligy.

Foto: Petr Horník, Právo

Basketbalisté Nymburka poslouchají pokyny trenéra Ginzburga

Článek

Středočeši se v kvalifikaci o nejprestižnější klubovou soutěž každým rokem zlepšují. Zatímco předloni vypadli hned v prvním kole, loni došli až do finále a k vysněnému postupu jim chyběl jediný krůček. Letos je na konci září čeká kvalifikační turnaj v italském Cantu. Osm týmů se systémem play off utká o jediné účastnické místo, Nymburk narazí na belgické Ostende.

Hlavně domácí celek prý udělá pro postup vše. "Mluvil jsem s prezidentem italské federace a ten upozorňoval, že se na to Cantu chystá. Bude to hodně těžké, ale míč je kulatý. Kdyby nám přálo štěstí, může se to povést," uvedl na dnešní tiskové konferenci šéf klubu Miroslav Jansta.

Trenér Ronen Ginzburg nechce odhadovat, zda mají Nymburští větší šance než před rokem. "V play off systému se může stát cokoliv. Podali jsme důkaz loni, kdy jsme porazili Chimki. Velkou výhodou je, že se hraje na začátku sezony a týmy ještě nejsou sehrané. Platí to ale i pro nás," uvedl Ginzburg. "Loni jsme došli až do finále, tak věřím, že bychom to v této sezoně mohli dotáhnout do zdárného konce," přál si izraelský kouč.

Sedm hráčů opustilo kádr

Otázkou je, jak se Nymburku do startu kvalifikace podaří sehrát. Kádr totiž po minulé sezoně opustilo hned sedm hráčů včetně opor Pavla Pumprly nebo Tre Simmonse. Vedení přivedlo sedm nových tváří - Američany Michaela Taylora s Aubreyem Colemanem, Řeka Christose Taputose, Srba Miljana Pavkoviče a domácí hráče Vojtěcha Hrubana, Pavla Houšku a Tomáše Pomikálka.

"Jsme uprostřed generační výměny. Je jasné, že nějakou dobu nám bude trvat, než se sehrajeme. Možná že nebudeme hrát stejným stylem jako loni, ale věřím, že jsme vybrali hráče dobře," uvedl Ginzburg. Nymburští věří, že by mohli být ještě silnější než vloni. "Mohli bychom být dynamičtější a atletičtější," podotkl Jansta.

Pokud Nymburk v kvalifikaci o Evropskou ligu neuspěje, automaticky postoupí do Eurocupu, kde by obhajoval čtvrtfinálovou účast. Středočeši stejně jako v minulých sezonách budou bojovat na několika frontách, znovu se přihlásili do VTB ligy, kde jim na jaře těsně unikl postup do play off.

"Tentokrát chceme postoupit. V české lize by bylo ostudné, kdybychom neobhájili titul. Bylo by dobré, kdybychom získali i Český pohár," podotkl Jansta, podle něhož bude Nymburk hospodařit s přibližně stejným ročním rozpočtem jako vloni mezi 60 až 65 miliony korun.

V rámci VTB ligy plánují Nymburští v březnu odehrát souboj s CSKA Moskva v pražské O2 areně. Součástí duelu se slavným soupeřem, kterého v minulé sezoně porazili, bude řada doprovodných akcí, například propagace mistrovství světa dvacítek v České republice.

Reklama

Související témata: