Hlavní obsah

VIDEO: Král James obrací Číňany k basketbalové víře

Marek BurkertPrávo

„Jestli se chceš stát miliardářem, musíš hrát za New York,“ radil před časem LeBronu Jamesovi legendární Magic Johnson. Nejslavnější basketbalista současnosti ale zvolil čínskou cestu, jak dokazuje i jeho momentální návštěva v Pekingu a v Šanghaji.

LeBron James v Pekingu

 
Článek

Nejdříve osobní vzpomínka na říjen 2005. Letišti v Kantonu tehdy dominoval gigantický billboard, ze kterého k cestujícím shlížel dvacetiletý „King James". Firma Nike zvolila účinnou strategii, když se zaměřila na čínský trh, v němž se nachází 300 miliónů fanoušků basketbalu, což je početně takřka celá populace USA.

Velkou roli v basketbalové osvětě za Velkou čínskou zdí hrál především Jao Ming, který od roku 2002 osm let úspěšně působil v Houston Rockets. Když se začátkem letošního roku spustila mánie kolem newyorského rozehrávače tchajwanského původu Jeremyho Lina, nejvyšší prodeje jeho dresů zaznamenali právě v Číně.

A tak pokaždé, když se firma Nike, jež ovládá 95 procent trhu s americkou basketbalovou obuví, vytasí s novým modelem, největší hvězda vyrazí na propagační turné do „říše středu". Za poslední typ kecek, jež nesou LeBronovo jméno, chtějí v obchodě částku přesahující 300 dolarů, což už je hodně velká darda. A tak James dělá vše pro to, aby se boty prodávaly.

Napodobil Jordana

Lídrovi Miami Heat k tomu pomáhají úspěchy životní sezóny. James je teprve druhým basketbalistou v historii NBA, který v jednom roce vyhrál se svým týmem titul, byl nejužitečnějším hráčem soutěže a ještě si dovezl olympijské zlato.

Totéž se podařilo už jen Michaelu Jordanovi v roce 1992. A stále více lidí tak dává mezi obě basketbalové veličiny rovnítko. „Je to jako sen. Dokonalý rok splněných přání," řekl James na setkání s dvěma tisícovkami čínských fanoušků.

Všechno ale mohlo být jinak. Loni v říjnu se majitelé klubů hádali se zástupci hráčů o nové kolektivní smlouvě a směřovalo se k celosezónní výluce. Po „zázračném" obratu, na němž měli výrobci obuvi eminentní zájem, se ale obě strany dohodly a basketbalisté v prosinci konečně vyrazili na palubovky.

A prodeje tenisek okamžitě vylétly o desítky procent a začaly vyrovnávat ztrátu, jejíž výše v případě celoroční výluky byla odhadována na 500 miliónů dolarů. „Basketbal se nikdy nezastaví," hlásal nápis na tričkách, která James a další hvězdní hráči nosili na veřejnosti s logem Nike.

LeBronova čtyřdenní návštěva Číny je už sedmou v jeho kariéře. „Věříme, že nejlepší hráč planety přiláká k nejkrásnější hře nové a nové příznivce," sdělili pořadatelé turné. V půlce října se James mezi své asijské fanoušky vrátí znovu. Miami sehraje v Pekingu a v Šanghaji dva přípravné zápasy proti LA Clippers.

Reklama