Hlavní obsah

Česko - Bělorusko 79:72Bartoň dotáhl basketbalisty k výhře, postup je zase o krok blíž

Chomutov

Čeští basketbalisté porazili v evropské kvalifikaci Bělorusko na chomutovské palubovce rozdílem sedmi bodů a udělali další podstatný krok k postupu na ME, které přesně za rok bude hostit Slovinsko. Klíčovým hráčem se stal Luboš Bartoň, jenž v klíčových okamžicích zastavil protivníka bodovou šňůrou, a nakonec vylepšil i dlouho problematický doskok domácích.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Arťom Parachovskij (vlevo) a Dante Stiggers z Běloruska a (zleva) Petr Benda a Vojtěch Hruban z ČR.

Článek

Bělorusové od začátku hodně zlobili trojkami, jen během úvodního dějství proměnili čtyři z pěti pokusů. Naopak českému týmu se dlouho vůbec nedařilo střelecky, s úspěšností zakončení spadl pod čtyřicet procent, a tak už po osmi minutách prohrával 14:25.

Do zápasu se domácí reprezentace vrátila výbornou obranou, ve druhé čtvrtině dovolila soupeři zaznamenat jen deset bodů a už, už to vypadalo na obrat skóre. Poslední tři minuty před pauzou však přišel další výpadek českého mužstva v útoku, a tak zase muselo dotahovat.

Famózní Bartoň

Až dvě Bartoňovy trojky za sebou kýžené vedení na českou stranu přinesly, komplikací však zůstávalo výrazně lepší počínání Bělorusů na doskoku. Naštěstí 32letý Bartoň, jenž pamatuje českou účast na ME v letech 1999 i 2007, našel neuvěřitelnou střeleckou pohodu a sám obstaral dvanáct bodů v řadě.

Křídlo, které je aktuálně bez angažmá, tím správně nabudilo spoluhráče. Pod košem se chytil Benda a na konci třetí čtvrtiny to bylo už 57:51 pro domácí tým, který pak vedení už nepustil. Konečný počet běloruských trojek sice vyšplhal až na devět, ale českých bylo pět a všechny dal famózní Bartoň, jenž si připsal cenný double (23 bodů a 10 doskoků).

„Rád bych to vítězství věnoval mojí mamince, která seděla v hledišti a vždycky říkala, že mi nosí smůlu. Tak tentokrát viděla, že nemusí být pověrčivá," tvrdil nejlepší hráč duelu Luboš Bartoň. „Přišla střelecká pozice a neváhal jsem. Člověk se někdy chytne jednou střelou, a pak si už věří. Jsem moc rád, že se mi povedlo mužstvo dostat navrch. Vím, že se ode mě čeká, že to vezmu na sebe, když se nedaří. Takovou úlohu mám, jen jsem ji splnil. Postupu jsme teď určitě blízko, ale ještě bych neslavil. Musíme si to pohlídat příští týden doma s Portugalci," uvažoval Bartoň.

„Nebylo to vůbec snadné utkání. Během první čtvrtiny jsme prohrávali už o jedenáct bodů a byli jsme pro Bělorusy tak trochu lovnou zvěří. Kluci se ale včas zmobilizovali a dostali se mentálně přes soupeře, i když ten kousali až do konce. Klobouk dolů před Bartoněm, jak na sebe bral zodpovědnost," pochválil klíčového hráče trenér Pavel Budínský.

Kvalifikace basketbalistů o postup na ME, skupina F
Česko–Bělorusko 79:72
Nejvíce bodů: Bartoň 23, Benda 18, Satoranský 11, Houška 10, Jelínek 8 – Parachovskij 15, Uljanko a Kurdravcev po 12, Koršuk 11, Meščarakov 10, čtvrtiny 16:25, 15:10, 26:16, 22:21.
Portugalsko–Itálie 70:82.
Tabulka:
1. Itálie550404:30010
2. Česko541361:3319
3. Turecko422284:2966
4. Bělorusko514356:3886
5. Portugalsko505319:4095

Reklama

Související témata: