Hlavní obsah

Startuje házenkářská extraliga, papírovým favoritem je Dukla

Praha

O víkendu odstartuje nový ročník házenkářské extraligy, v níž se počet účastníků snížil z dvanácti na jedenáct. Obhájce titulu Zubří ztratilo sedm hráčů z mistrovského kádru, a proto je hlavním papírovým favoritem spíše pražská Dukla. Všechny týmy ale očekávají velmi vyrovnaný ročník.

Foto: VFL Gummersbach

Házená - ilustrační foto.

Článek

Házenkářský svaz si od postupného snižování počtu klubů slibuje zvýšení úrovně nejvyšší soutěže. V této sezoně bude hrát extraligu jedenáct týmů, v příštím ročníku už jen deset.

"Snížení počtu nemusí vždy znamenat snížení kvality. Obecně si myslím, že kvalita soutěže bude na stejné úrovni. Samozřejmě byl bych rád, kdyby byla o něco vyšší. Soutěž bude vyrovnaná a to bude ku prospěchu věci," řekl ČTK a Českému rozhlasu prezident svazu Jaroslav Chvalný.

Stejně jako většina klubů považuje za favorita Duklu. "Myslím, že má absolutně nejvyrovnanější kádr a nejstabilnější kádr," podotkl. Pražský klub v minulé sezoně skončil druhý a ambicí se nezříká. "Jelikož jsme kádr udrželi pohromadě, naše ambice musí být nejvyšší - boje o medaile," řekl asistent trenéra Milan Kotrč.

Lovosice se těší na novou výzvu

Mistrovské Zubří nejenže přišlo o základní osu, vyměnilo trenéra a některé členy vedení. Kvůli vysokým finančních nárokům se také nepřihlásilo do evropských pohárů. Jediným českým zástupcem v mezinárodních soutěžích tak budou severočeské Lovosice, které budou startovat v Poháru EHF.

"Je to pro nás něco nového, nová výzva a nová zkušenost. Bude to svátek házené a věřím, že vyprodáme halu," uvedl na tiskové konferenci trenér Lovosic Vojtěch Srba.

Chvalného hodně mrzí, že česká liga nebude mít v pohárech větší zastoupení. "Chápu, že systém je nastavený tak, že můžete dostat v prvním kole Astrachaň a vyrabuje vám to rozpočet na půl roku dopředu. Nicméně mezinárodní zkušenosti jsou nezbytné, abychom se mohli porovnat se světem," podotkl Chvalný.

Hrací systém extraligy zůstál stejný. Nejprve kluby čeká základní část, pak se tabulka v nadstavbové části rozdělí na prvních šest týmů a zbylých pět celků. Poslední příčka znamená automaticky sestup, desátý tým bude hrát baráž proti vítězi druhé nejvyšší soutěže. Nedělní dopolední přenosy z extraligy plánuje ČT4, na webovém kanálu České televize se bude vysílat i ženská interliga.

Reklama

Související témata: