Hlavní obsah

VIDEO: Kiki a Maki odhalily svá tajemství. Co ukazují jejich gesta?

Praha
Aktualizováno

Mají svoji znakovou řeč. Dva prsty, sevřená pěst, či otevřená dlaň. Každé gesto, které schovávají před soupeřkami za vlastními těly, má svůj význam. Páté plážové volejbalistky z olympiády v Londýně Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou alias Kiki a Maki nechaly Sport.cz nahlédnout do kuchyně svých beachvolejbalových signálů.

Markéta Sluková (vlevo), Kristýna Kolocová a jejich instruktáž.

 
Článek

Od konce olympiády uplynul už více než měsíc, ale obě hráčky si stále užívají vzestupu popularity, které jim vystoupení v Londýně přineslo. Páté místo z olympijského turnaje, sympatické vystupování, vysportované postavy, pěkné tváře. To vše jim otevřelo dveře i tam, kam se drtivá většina vrstevnic čtyřiadvacetiletých hráček nepodívá.

„Absolvovaly jsme nějaká focení, byly v talkshow u Jana Krause. Zvali nás na akce, kam jsme ani nevěděly, že se zve, dostaly jsme se na titulní strany časopisů, kde jsme vídaly jen ty opravdu důležité lidi,“ nadšeně vypráví Kolocová.

Fanoušků přibývá

Důkazem vzestupu jejich fanouškovské základny je i počet příznivců na facebooku. Z tisícovky narostl po olympiádě na devítinásobek. „Byly bychom hloupé, kdybychom ten zájem nevyužily v náš prospěch,“ přiznává Sluková.

Jenže nejde o samoúčelné zviditelňování, obě hráčky se spolu se svým trenérem Simonem Nauschem chtějí dále zlepšovat třeba až k olympijské medaili z Rio de Janeira. K tomu ale potřebují lepší podmínky.

„Abychom se mohli udržet v elitní světové desítce, musíme mít srovnatelné zázemí,“ říká Rakušan Nausch, jenž je přítelem Slukové. „Nikdy nedorovnáme Američanky nebo Brazilky, které disponují v přepočtu 7 až 10 milióny korun ročně. Ale i špičkové evropské týmy mají kolem tří miliónů,“ vypočítává trenér.

Mají jen polovinu

Se svými svěřenkyněmi si letos musel vystačit se zhruba polovinou této částky. „Vypadá to jako velká čísla, ale většina nákladů padne na cestování a další náklady,“ říká.

„Nepotřebujeme létat první třídou jako Američanky, ale kdybychom mohly na delší cesty jezdit s fyzioterapeutem nebo dokázaly rozšířit náš tým, určitě by nám to pomohlo,“ ví Sluková. „Vždyť s Brazilkami jezdí pět dalších lidí, s námi kolikrát v oficiálním hotelu nemůže bydlet ani trenér, protože bychom to nezaplatily,“ doplňuje svoji parťačku Kolocová.

Jednání s některými sponzory už ale jsou na dobré cestě, a tak by si letos v zimě měly talentované hráčky moci dovolit delší soustředění v teple, než před olympijskou sezónou.

Reklama