Hlavní obsah

Česko - Bulharsko 2:3Volejbalistky prohrály v kvalifikaci ME s Bulharskem i podruhé

Budaörs

České volejbalistky prohrály v Maďarsku v úvodním utkání druhé části kvalifikace mistrovství Evropy s Bulharskem za 130 minut po tuhé bitvě 2:3. Stejným výsledkem skončilo i první vzájemné utkání v úvodním turnaji v Bulharsku.

Foto: Sport.cz

České volejbalistky v utkání s Bulharkami znovu tahaly za kratší konec

Článek

Vítězky Evropské ligy jsou v tabulce druhé s dvoubodovou ztrátou na Bulharky, které se přiblížily přímému postupu na šampionát. Stačí jim neklopýtnout v závěrečných dvou zápasech s papírově slabšími celky Lotyšska a Maďarska.

Češky by z druhého místa zamířily do baráže. Reprezentantky v Budaörsu hrají v pátek s domácím Maďarskem a v sobotu s Lotyšskem, které dosud nezískalo ani bod.

Stejně jako v úvodním vzájemném duelu získaly svěřenkyně trenéra Carla Parisiho koncovku úvodní sady, která byla ale hodně vyrovnaná. České hráčky už vedly 22:17, jenže houževnaté Bulharky se vzchopily a srovnaly na 23:23. V posledních dvou míčích se štěstěna obrátila na českou stranu.

Úspěch český tým povzbudil, hru měl v druhé sadě zcela pod kontrolou. Soupeřky se v této fázi zápasu nevzmohly na odpor a uhrály pouze 17 míčů. Tímto setem ale herní převaha českých volejbalistek skončila.

Zvrat se Bulharkám podařil v třetím setu, kdy zpřesnily podání i hru na síti. Rychle a snadno získaly náskok 7:2, trenér Parisi se pokusil zastavit nepříznivý vývoj střídáními a oddechovým časem. Ani jedno mu ale nepomohlo.

"Bulharky vstoupily do třetího setu lépe. My jsme přestali vyvíjet tlak, začali jsme více chybovat. Zkoušeli jsme změny herního stylu i v sestavě. Ale nic nezabralo a nepřineslo lepší výsledek," řekl ČTK trenér Parisi.

Přesnější kombinační souhra i důraznější obrana pomáhala Bulharkám udržovat šestibodový náskok. I když se český tým v závěru setu částečně probral, stačil pouze zkorigovat výsledek.

Podobný vývoj měly i čtvrtý set a tie-break. Od třetího setu se už české volejbalistky ani na chvíli nedostaly do vedení. V tie-breaku sice ještě stačily z 1:5 snížit na 5:6, na další náskok soupeřek 12:8 už ale nezareagovaly a rozjeté Bulharky si připsaly na své konto druhou cennou výhru.

Kvalifikační turnaj o postup na ME volejbalistek v Budaörsu:
ČR - Bulharsko 2:3 (23, 17, -22, -19, -12)
Rozhodčí: Flueckiger (Švýc.), Telo (Alb.), Čas: 130 min. Diváci: 50.
Sestava a body ČR: Havelková 17, Pastulová 9, Havlíčková 20, Kossányiová 11, Monzoniová 13, Mühlsteinová, libero Bednářová - Dostálová, Barborková, Svobodníková, Vincourová, Jakubšová. Trenér: Parisi.
Maďarsko - Lotyšsko 3:1 (21, -18, 18, 16).
Tabulka:
1.Bulharsko4220012:410
2.Česko4202010:68
3.Maďarsko420026:86
4.Lotyšsko400042:120

Reklama

Související témata: