Hlavní obsah

Hradec půjde z ligy, říká Vízek

PRAHA

"Dvacáté kolo fotbalové ligy napovědělo o prvním sestupujícím. Myslím, že jím bude Hradec," soudí bývalý fotbalový internacionál Ladislav Vízek ve svém komentáři pro Novinky.cz. "Pokud Východočeši nedokáží obrat o body ani jiná sestupem ohrožená mužstva, nemají šanci se v nejvyšší soutěži udržet."

Foto: PRÁVO

Ladislav Vízek

Článek

Fotbalová liga je nesmírně zajímavá tím, že je v ní stále o co hrát. Bojuje se rovnou na třech frontách: o titul, Pohár UEFA a o záchranu. Právě v té poslední bitvě už je podle mě znám jeden poražený. A tím je Hradec. 'Votroci' nutně potřebují bodovat, aby udrželi naději, ale pokud nedokáží těžit důležité výhry ani z duelů s podobně ohroženými týmy, nemají šanci. Podle mě i Východočeši vědí, že záchrana visí pořádně vysoko. Jestli nebudou záhy plně bodovat, mají to spočítané.

Předposlední jsou Bohemians, ale klokany bych ještě nezatracoval. Budou to mít nesmírně těžké, ale líbí se mi, že bojují. V Liberci nebodovali, dokonce ani neskórovali, ale to od nich na hřišti úřadujícího mistra ani nikdo nečekal. Hlavně musí brát body týmům z dolní poloviny tabulky.

Remíza Brna s Olomoucí také nic neřeší, otázka druhého sestupujícího je tak stále otevřena.

Na vlastní oči jsem sledoval utkání Blšan s Příbramí, tedy souboj celků ze středu tabulky. Musím říci, že mě chmelaři příjemně překvapili. V gólové přestřelce vsítili čtyři góly a hráli velmi kompaktně. Dřeli a běhali na doraz, navíc je nerozhodila ani rychle obdržená branka. Předčili soupeře v takové zdravé agresivitě a nasazení. Příbram mě z tohoto pohledu velmi zklamala.

Na špici beze změn

Na špici se nic nemění, obě pražská 'S' vydolovala povinná vítězství, ale ta se nerodila zrovna lehce. Letenští vyhráli těsně na Synotu, Slavii zase pomohlo to, že se Teplicím rozpadla stoperská dvojice Hunal-Gabriel. Zejména Hunal by přitom byl ozdobou každé obrany, takže jeho absence byla notně znát. Slavia má výhodu, že může stavět na čtveřici dobrých útočníků, takže si trenér Beránek může dovolit nepostavit Vachouška do základu.

Do souboje těchto klubů o tuzemskou korunu se s největší pravděpodobností již nikdo nepřiplete. Potrápit je podle mého názoru může ještě Ostrava, která se mi moc líbí. Je to tým plný nadějného mládí, jsou to všechno rychlonozí hráči, kteří mají ve svém středu výtečně střelecky disponovaného Svěrkoše. Ale právě z pohledu, že tým může dosáhnout v lize vysoko, se mi nelíbí, že byl vyřazen Lukeš. To je pro Baník příliš velký luxus, který se může vymstít.

Další týmy? Celky Teplic i Liberce mi připadají vyhaslé. Hrají v křeči a těžko se v tomhle ohledu brzy něco spraví.

Ale zatím je vše otevřené, po příštím kole už budeme opět blíž některým jistotám.

Pohled Ladislava Vízka na průběh ligového kola a dění okolo nejvyšší soutěže přinesou Novinky.cz každé úterý.

Reklama