Hlavní obsah

V házenkářském skandálu ve Francii byla zahájena trestní řízení

Paříž

V sázkařském skandálu házenkářů ve Francii byla zahájena první trestní řízení, z podvodu se budou před soudem zodpovídat mimo jiné hvězdný Nikola Karabatic, další francouzský reprezentant a olympijský vítěz Samuel Honrubia, Karabaticův bratr Luka, Slovinec Primož Prošt a Srb Mladen Bojinovič. Podle francouzských médií o tom rozhodl vyšetřující soudce. Podobný osud potkal i další osoby, mimo jiné i obě přítelkyně zmíněné bratrské dvojice z mistrovského klubu Montpellier AHB.

Ve Francii zadrželi házenkáře týmu MontpellierVideo: Reuters

 
Článek

Všichni aktéři kauzy dnes stanuli před soudcem, s jedenácti z nich podle agentury DPA bylo zahájeno trestní řízení. Po složení kauce bude probíhat jejich vyšetřování na svobodě. Ve vazbě byli od neděle, kdy si pro osm hráčů přišla policie přímo do šatny po zápase v Paříži.

Házenkáři francouzského mistra jsou podezřelí, že v uplynulé sezóně zmanipulovali výsledek květnového ligového utkání se sestupem ohroženým celkem Cesson-Sévigné a vzhledem k jistotě zisku titulu úmyslně prohráli 28:31. Karabatic, dvojnásobný olympijský vítěz, mistr světa a francouzský Sportovec roku z loňska, i další čtyři opory ve zmíněném duelu nenastoupili. Karabatic oficiálně kvůli zranění.

Z výsledku údajně profitovali příbuzní a známí hráčů sázkami na poločasovou prohru favorita i celkovou porážku, které jim přinesly zisky v celkové výši téměř 300.000 eur (7,5 miliónu korun). Policie zjistila, že řadu takových sázek uzavřely manželky, přítelkyně, známí a příbuzní házenkářů. Přítelkyně Luky Karabatice Jenny Priezová se k tomu podle státního zástupce přiznala.

Karabaticův právník už v pondělí také potvrdil, že hráči skutečně sázeli na zápasy. Že by však ovlivňovali výsledky vlastních zápasů, to striktně popřel. "Sázení je po sportovní stránce provinění proti pravidlům, ne však trestný čin," konstatoval Eric Dupond-Moretti. Stejně dnes argumentoval Honrubiův advokát Patrick Maisonneuve. "Obvinění odmítá. Přiznává sázení, ale to není kriminální čin," řekl.

Reklama

Související témata: