Hlavní obsah

Brňanky zahájily Evropskou ligu výhrou nad Krakovem

Brněnské basketbalistky porazily ve svém úvodním vystoupení v Evropské lize Wislu Krakov vysoko 80:59. O svém vítězství rozhodly ve druhé čtvrtině zápasu, kdy si vypracovaly osmnáctibodový náskok. V poločase poděkovali diváci při slavnostním loučení mohutným skandováním a potleskem dlouholeté opoře Romaně Hamzové, která se po OH rozloučila s kariérou.

Článek

Polky zlobily pouze v úvodu utkání, kdy přesněji kombinovaly a hbitá americká rozehrávačka Johnsonová připravovala svým spoluhráčkám pod košem výhodné střelecké pozice. Na výkonu českých mistryň se v úvodu projevila chvilková nervozita a po třech minutách hráčky Krakova vedly 7:2. Uklidnění vnesla do brněnské hry Žirková, jež sama vstřelila úvodních sedm bodů.

Krok se svými soupeřkami držely hráčky Krakova pouhých pět minut, v dalším průběhu začaly viditelně zaostávat hlavně v podkošovém doskakování a sbírání odražených míčů. Jen za první poločas vybojovaly Brňanky osmnáct míčů a jejich protivnice pouhou třetinu. V doskakování se nejčastěji prosazovala nová posila McWilliamsová, která se po počátečním střeleckém tápání chytla i v koncovce.

Ve druhé čtvrtině už značně staticky hrající polský tým vůbec nezachytil uragán brněnských protiútoků. Jedinou výjimkou byla Johnsonová, která však sama nestačila bránit i zakončovat. Do poločasu české mistryně už vedly 44:26, když se k přesně střílející Žirkové přidaly McWilliamsová a Vítečková.

Po změně stran se zápas odehrál zcela v režii domácího týmu. Trenér Bobrovský dal postupně příležitost i všem hráčkám z lavičky, po operaci menisku zasáhla do hry také Machová a své první zkušenosti v Evropské lize sbírala i pivotka Hartigová. Snaživě hrající Polky sice v poslední čtvrtině srovnaly krok, což jim ale umožnily i domácí hráčky, když polevily v tempu. O vzruch v koncovce se už postarali jen fanoušci Wisly, kteří naházeli na hřiště z tribuny nafukovací balonky a na chvíli přerušili hru.

"Náš začátek byl v euroligové premiéře trochu kostrbatý. Když se ale naše basketbalistky rozehrály, tak už měly zápas pod kontrolou," řekl trenér Jan Bobrovský. "Wisla má velmi dobrý tým a určitě porazí více týmů v Evropské lize. Trochu mě mrzí poslední čtvrtina, kdy jsme zápas trochu vypustili a chyběla nám koncentrace," dodal.

Polský trenér Arkadiusz Koniecky si posteskl, že jeho svěřenkyně dostaly herní lekci. "Brňanky nás přehrály v podkošovém doskakování a také po fyzické stránce. Ve srovnání s turnajem Final Four se výkon českých hráček výrazně zlepšil příchodem posil Potové a McWilliamsové," dodal trenér Krakova.

Gambrinus JME Brno - Wisla Krakov 80:59 (23:19, 44:26, 65:42)
Nejvíce bodů: Žirková 20, Potová 17, McWilliamsová 12, Veselá a Vítečková po 9 - Perovanovičová 16, Johnosonová 15, Tarifamovová 11. Rozhodčí: Radovič (Chorv.), Kreid (Rak.). Fauly: 13:14. Trestné hody: 12/9 - 14/10. Trojky: 7:3. Diváci: 1500. Nejlepší hráčka: Žirková.

Reklama

Související témata: