Hlavní obsah

VIDEO: Obdivuhodné! Drobná čínská stařena sází od rána jeden koš za druhým

Aktualizováno

Obdivuhodnou lásku ke svému vysněnému sportu projevuje každý den pětasedmdesátiletá Číňanka Ču Šu-mej, která je známá pod přezdívkou "Basketbalová stařena". Nedávno také za svůj zápal sklidila uznání a sympatie univerzity Ťin-chua v provincii Če-ťiang, na jejíž hřiště chodí trénovat.

Pětasedmdesátiletá basketbalistkaVideo: Reuters

 
Článek

Posledních třiadvacet let hraje basketbal jako odreagování od nemocí, chudých životních podmínek a rozvodu se svým manželem. Na basketbalovém hřišti se objeví každý den v sedm ráno a vyzkouší si dvě stě střel na koš. A jen málokdy se nestrefí.

Hrát basketbal bylo jejím snem už od mládí, jenže v tomto sportu neměla šanci, protože byla příliš malá. Nyní se i v pokročilém věku věnuje svému hobby naplno, přestože bere léky na nemocné srdce, šedý zákal a má další zdravotní problémy. Navíc musí vyjít s příjmem 1 113 jüanů (necelých 3500 Kč) na čtvrtletí.

Její zápal nadchl i studenty v kampusu, kteří šíří její příběh po internetu a dokonce rozjeli sbírku na její podporu. Toto gesto Ču Šu-mej velmi ocenila, ale nesouhlasí s ním.

"Vím, že ty peníze pocházejí od jejich rodičů. Oni jsou jen studenti, kde by vzali peníze? Teď se cítím špatně, že si je od nich beru," citovala agentura Reuters "Basketbalovou stařenu".

Reklama