Hlavní obsah

Česko - Izrael 27:22Házenkáři začali boj o Evropu vítězně

Zlín

Čeští házenkáři pod vedením staronového kouče Vladimíra Habera vstoupili úspěšně do kvalifikace ME, když ve Zlíně porazili Izrael rozdílem pěti branek. Výkon národního mužstva proti zřejmě nejslabšímu protivníkovi ve skupině šel ale tak trochu ve vlnách, povedené herní momenty střídal se slabšími.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Václav Vraný (vpravo) z ČR a Tomer Šimoni z Izraele.

Článek

Ostrou spojku Horáka nepustil do hry zraněný kotník, přesto reprezentanti skvěle začali a už v 9. minutě vedli 4:0. Štochl v brance předvedl šest výtečných zásahů, než poprvé kapituloval.

Jenže pak nastal první herní výpadek domácích doprovázený častými chybami a Izrael dokázali dotahovat skóre zásluhou rychlých protiútoků.

V závěru první půle se hosté dostali už rozdíl jediné branky (11:10). Naštěstí na posledních pět minut zase Štochl, jehož úspěšnost v celém zápase činila 47 procent, zamknul branku a o přestávce mělo Česko k dobru čtyřgólový náskok.

K Jíchovi se přidal Motl

O jeho udržení v druhé části se vedle kapitána Jíchy staral i na křídle skvěle střelecky disponovaný Motl. Zbytečné ztráty míče v podání domácího týmu zase umožnily Izraelcům dotáhnout se takřka na dostřel, ale naštěstí přišlo zlepšení útočné hry a s podporou plného hlediště došlo české mužstvo k potřebnému vítězství.

„Museli jsme ten výsledek docela vydřít, ale dva body se počítají a už nám je nikdo nevezme," říkal trenér Vladimír Haber a byl moc rád, že se chytli mladí hráči jako Motl, Číp nebo Jurka. Za důležitý označil i výkon brankáře Štochla a střeleckou odvahu Jíchy.

„Izraelci byli dost rychlí na nohách, chtělo to proti nim trpělivost v útoku a vše jsme si sami komplikovali vysokým počtem dvaceti technických chyb, které nabízeli soupeři brejky," doplnil kouč, jehož tým čeká v neděli ještě náročnější zkouška v Černé Hoře. „Zápas byl z naší strany zbytečně nervózní, měl jsem pocit, jakoby domácí prostředí některé hráče svazovalo. Takže i když to příště v Černé Hoře bude herně určitě těžší, paradoxně by nám mohlo pomoci, že tam nebude ten domácí tlak," doplnil Haber.

Kvalifikace házenkářů na ME 2014:
Česko-Izrael 27:22 (14:10).
Nejvíce branek: Motl 7, Jícha 7/2, Číp, Sklenák a Jurka všichni po 3 - Pomeranz 6, Smoler 5, Halifi 4/3, Turel a Friedmann po 3. Rozhodčí: Togstad, Kristiansen (oba Nor.), sedmimetrové hody: 3/2 - 3/3, vyloučení: 2:3, 2000 diváků.

Reklama

Související témata: