Hlavní obsah

VIDEO: Nesahej na kámoše! Rváči se v NBA dostali z palubovky až mezi diváky

Marek BurkertPrávo

Basketbal už dávno není bezkontaktním sportem, o čemž se v noci na čtvrtek přesvědčili také diváci v bostonské TD Garden. Půl minuty před koncem druhé čtvrtiny se do sebe v zápase NBA pustili domácí rozehrávač týmu Celtics Rajon Rondo a pivot Brooklynu Nets Kris Humphries.

Bitka Celtics vs Nets.

 
Článek

Vše odstartoval Humphriesův tvrdý zákrok na Kevina Garnetta, při němž ruka faulujícího trefila domácí ikonu do tváře a povalila ji na záda. Boston v tu chvíli prohrával o 16 bodů a frustrovaný Rondo přiskočil jako Zorro mstitel. Prudce strčil do pivotmana Nets, ten si ovšem nenechal nic líbit a oba zaklínění rváči se už sunuli mezi diváky za košem. Za nimi se hned vyřítili spoluhráči, většina s úmyslem potyčku rychle ukončit. Z laviček přiběhli i trenéři Doc Rivers a Avery Johnson. Zasahovali i policisté.

„Rajon se obyčejně sápe po rozhodčích, takže to byl posun," snažil se odlehčit situaci kouč Rivers. „Rondo prostě viděl, jak Kevin padá na záda, ale svou reakci poněkud přehnal," hodnotil trenér Celtics.

Jaký bude trest?

Rondo byl vyloučen ze zápasu stejně jako hostující násilníci Humphries a Gerald Wallace, který se totiž dostal do kontaktu s Garnettem. Výsledkem ale byly jen škrábance, tentokrát nelétaly vzduchem pěsti jako při neslavně proslulé bitce z roku 2004, kdy se hráč Indiany Ron Artest začal mlátit v hledišti s fanoušky Detroitu a posléze vyfasoval nejdelší trest v dějinách NBA - 86 utkání.

V Rondově případě se dá předpokládat dodatečná suspendace v délce 2-5 duelů. „Kdykoli jsem se v dřívějšku dostal do problémů, vždy jsem se dočkal Kevinovy podpory. Je to můj, kamarád, přítel, mentor," vysvětlil Rondo, proč v něm bouchly saze. Boston nakonec prohrál s Brooklynem 83:95 a bez ofenzivního mozku teď bude mít problémy.

Šestadvacetiletý bostonský vztekloun navíc přišel o šanci atakovat rekord NBA v množství zápasů v řadě, v nichž nasbíral dvouciferný počet asistencí. Rondo jich měl 37, na první příčce však zůstává se 46 zápasy legendární Magic Johnson.

Reklama

Související témata: