Hlavní obsah

Česká a polská basketbalová liga uspořádají společné Utkání hvězd

Vratislav

Česká basketbalová liga se dohodla na spolupráci s polskou soutěží a minimálně v příštích dvou letech společně uspořádají exhibiční Utkání hvězd. Zápas týmů složených z nejvýraznějších osobností obou lig se uskuteční 24. února ve Vratislavi, odveta o rok později se odehraje na českém území. Po Slovensku, jehož týmy se druhým rokem zapojují do české soutěže, tak NBL navázala kontakt s další sousední zemí.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Česká a polská basketbalová liga bude mít společné Utkání hvězd.

Článek

Hlavním důvodem spojení sil je snaha zvýšit divácký zájem o basketbalovou show s uvolněnou hrou plnou efektních akcí, které si hráči ve vypjatých duelech o body nemohou dovolit. Cílem je i zvýšit úroveň hry prostřednictvím rivality mezi oběma soutěžemi.

"Osobně jsem hrál několik All Stars a moc jsem si to neužíval, protože se nehrálo naplno. Slibujeme si od toho, že souboj mezi dvěma ligami bude více vyhrocený a bude se hrát víc naplno," řekl místopředseda České basketbalové federace Jiří Zídek. Právě první Čech v NBA byl také u zrodu myšlenky společného zápasu.

Budou i individuální soutěže

Vedle samotného utkání budou součástí akce také individuální soutěže ve smečování, střelbě za tři body či o nejšikovnějšího hráče. Basketbalisty do soutěží budou vybírat sportovní ředitelé obou lig. Základní pětky pro samotné utkání pak budou volit fanoušci na speciálním webu www.asg-basketball.eu. Zbylé hráče vyberou trenéři aktuálně prvních týmů v ligách, přičemž se musí řídit pravidlem, že musí být zachován poměr šesti hráčů s českou či polskou národností a šesti cizinců. Vítězný tým obdrží prémii 6000 eur.

Vratislav je českým sportovním fanouškům v poslední době hodně známá, jelikož zde v červnu sehrála česká fotbalová reprezentace své zápasy ve skupině mistrovství Evropy. Basketbalové Utkání hvězd bude hostit Hala století, která se po výstavbě v roce 1913 stala symbolem města, když zde promlouval Adolf Hitler, a po válce v ní byly pořádány sjezdy komunistické strany. Nedávno byla nákladně rekonstruována a pojme pro potřeby basketbalového zápasu 8000 diváků. Od roku 2006 je hala na seznamu památek UNESCO.

"V této hale se odehrávaly historické okamžiky, proto jsme ji vybrali i pro tento zápas, který je také historický," řekl předseda polské ligy Jacek Jakubowski. "Během fotbalového šampionátu v červnu se tu vytvořily velmi dobré polsko-české vztahy, fanoušci si to vzájemně užívali. Proto věřím, že se podobná atmosféra bude opakovat," dodal hejtman kraje Dolní Slezsko Rafal Jurkowlaniec.

Vstupenky budou k dispozici on-line prostřednictvím polského distributora. Výše vstupného se bude pohybovat od 2,5 do 8 eur. Odkaz na nákup vstupenek najdou fanoušci na webu All-Stars Game.

Utkání hvězd se po americkém vzoru v české lize hraje pravidelně od roku 1995. Pouze v roce 1999 se nekonalo. Povětšinou se hrálo systémem Západ proti Východu, ale v letech 2008 až 2010 se proti sobě střetly týmy ČR a Výběr světa.

Reklama

Související témata: