Hlavní obsah

Bašného výkony házenkářek potěšily, doufá v potvrzení vzestupu

S pozitivními pocity se vrátil trenér českých házenkářek Jan Bašný z končícího evropského šampionátu v Srbsku. Jeho svěřenkyně, které na velké akci startovaly po osmi letech, splnily cíl v podobě postupu ze základní skupiny a navrch přidaly několik vyrovnaných bitev s evropskými velmocemi. Podle Bašného udělal český tým velký krok dopředu, bude ale třeba, aby vzestup potvrdil.

Foto: Marko Drobnjakovič, ČTK/AP

Jana Knedlíková (v červeném) se snaží prosadit přes obranu Francouzek.

Článek

"S odstupem pár dní musím říct, že jsme předvedli maximum, na co máme. Co se týče kolektivního herního výkonu, absolutně to překonalo moje očekávání," řekl po návratu ze šampionátu Bašný.

Jeho svěřenkyně na úvod turnaje překvapivě porazily Ukrajinu, čímž si zajistily postup ze základní skupiny. V dalších pěti zápasech sice proti velkým favoritům prohrály, několikrát ale sahaly po senzaci. Dlouho vedly nad vládkyněmi světové házené Norkami, blízko k úspěchu měly i proti Francii nebo Dánsku. Celkově obsadily Češky dvanácté místo.

"Přestože výsledkově to nebylo až tak úplně, hráčky odehrály celý turnaj s výjimkou poslední čtvrthodiny se Švédskem na hranici možností," uvedl kouč. "Možná tomu chyběla třešnička na dortu v podobě jednoho pozitivního výsledku, třeba remíza s Francií. Ale když to srovnám s play off o MS před rokem a půl, kdy jsme prohráli s Černou Horou doma o šestnáct gólů a venku o sedm, je to obrovský krok dopředu," řekl Bašný.

Samotného ho překvapilo, jak dobře si proti český tým proti obrovským favoritům počínal. "Překvapilo mě, že jsme s nimi dokázali hrát pohlednou kolektivní házenou, žádného upracovaného zanďoura. To je první věc, kvalita hry. A možná ještě víc mě překvapilo, že jsme schopni podávat takové výkony opakovaně. Do téhle doby jsme byli schopni odehrát dobré výsledky, ale za tři dny jsme prohráli o deset gólů. Tady na šampionátu jsme takové výkony dokázali předvést v pěti šesti zápasech za sebou," těšilo kouče.

Chyběly zkušenosti z velkých akcí

Nezvládnuté koncovky připisoval chybějícím zkušenostem z velkých akcí. "Určitě to nebylo ani tak o fyzičce, jak jsem se bál. Bylo to o zkušenostech, o obavě dát gól v rozhodujícím momentu. Neproměnili jsme sedmičky, nedali vyložené šance, ztratili jasné balony. Je potřeba si uvědomit, že většina hráček jsou studentky, že hrají českou ligu. Proti sobě měly zkušené a hotové hráčky," podotkl Bašný.

Český celek si podle něj na turnaji vybudoval respekt, nyní ale potřebuje výkony z Eura pravidelně opakovat. "Každý den za námi chodili zahraniční trenéři a házenkářské osobnosti. Všichni se shodovali, že jsme největším překvapením mistrovství," řekl Bašný. "Všichni už vědí, čeho jsme schopní, že jsme schopní je porazit. Ale je něco jiného jednou porazit a opakovaně porážet. V týmu perspektiva je, ale udělat poslední krok je nejtěžší," připustil Bašný, že další vzestup nebude snadný.

Je podle něj hodně důležité, aby Češky zvládly červnové play off o postup na mistrovství světa proti Islandu. "Je naším cílem dokázat, že teď v Srbsku nešlo jen o jeden povedený turnaj. Musíme to potvrdit postupem na MS, abychom mohli zúročit nasbírané zkušenosti," dodal Bašný.

Reklama