Hlavní obsah

S nároďákem jsme díru do světa neudělali, říká házenkář Jícha. Místo MS pojede na pohár zklamaných

Praha

V pátek začíná ve Španělsku házenkářské mistrovství světa a třetí nejlepší hráč planety za uplynulý rok Filip Jícha u toho kvůli absenci české reprezentace nebude. "Bude docela smutné se zase na vrcholnou akci jen dívat," říká s hořkostí v hlase 30letá hvězda bundesligového Kielu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Filip Jícha ještě s trofejí pro nejlepšího házenkáře světa

Článek

Jste připraven šampionát protrpět u televize?

Možná mi to usnadní, že odjedu s reprezentací na Lednový pohár do Skandinávie. Na takové měření sil zklamaných, protože i Švédové, Norové a Rakušani chtěli být na mistrovství a nejsou. Do Barcelony jsem ale pozvaný na závěrečný víkend, kdy se bude hrát o medaile, takže atmosféru šampionátu alespoň takhle trochu nasaju. Samozřejmě že bych tam ale chtěl být aktivně a pořád je mi smutno z toho, jak jsme v létě nezvládli kvalifikaci s Ruskem.

Koho vidíte jako favorita šampionátu?

Jasně Španěly, domácí prostředí by jim ještě mělo pomoci. S napětím budu sledovat, jak se předvedou Němci. Jsou házenkářská velmoc, jenže nároďák jim v poslední době moc nejede, a pokud se mu nevydaří šampionát, přijde asi velký zlom. Nevím, jestli by to pro nás bylo dobře nebo ne, protože už v dubnu hrajeme s Německem důležitý dvojzápas ve skupině evropské kvalifikace.

Co říkáte tomu, že zatímco internetovou anketu fanoušků o nejlepšího hráče světa za rok 2012 jste vyhrál, v přece jen prestižnějším hlasování expertů jste skončil až třetí?

Vidím veliký rozdíl mezi těmito anketami. U fanoušků, kteří klikají na házenkářském serveru, asi nejvíc rozhodují sympatie a um, který je vidět na první pohled, zatímco u té oficiální ankety IHF hraje roli i určitá politika a extrémně důležitá je síla úspěchu národního týmu.

Myslíte, že vám loňské reprezentační nezdary ublížily?

Říkám si, že jsem měl extra dobrou sezónu, když jsem se vyšvihnul na třetí místo, i když s nároďákem jsme fakt díru do světa neudělali. Narcissovi určitě hodně pomohlo olympijské zlato Francie, ale to prvenství mu přeju, je to spoluhráč z Kielu a dobrý kamarád. A je úžasné se koukat, co dokáže i ve 33 letech předvést.

Takže i pro vás je on tím nejlepším?

Třeba pro mě byl nejlepším hráčem světa v uplynulém roce Švéd Kim Andersson. Za sebe pak mohu říct, že jsem se cítil možná ještě lépe než v předešlých dvou letech, kdy jsem v anketě obsadil první a druhé místo. Každé takové hlasování je ale vždy trochu nespravedlivé.

Narcisse se chce po sezóně vrátit domů do Francie. Dokáže ho Kiel udržet?

Od příští sezóny budu kapitánem, i proto boj o něj pozorně sleduju a možná se to snažím i trochu ovlivnit. Ve hře je Paris St. Germain, které má katarského investora a může mít ve finanční ruletě navrch, ale zatím je Narcisse naším hráčem a třeba i zůstane.

V bundeslize utrpěl Kiel v posledním kole už druhou porážku v sezóně, ztrácí 2 body na vedoucí Rhein-Neckar. Jak vidíte naději na obhajobu titulu?

Ve Flensburgu jsme hráli 26. prosince, byl to pro nás už 37. zápas na podzim, což je fakt extrémní zátěž. Měli jsme toho plné zuby, soupeř do toho dal víc energie. Ale zajíci se počítají až po honu a já jsem optimista. Zápasy s mužstvy ze špičky ligy jsme hráli venku a na jaře to doma ještě můžeme zvládnout.

Kiel obhajuje prvenství i v Lize mistrů, jenže tam jste už také dvakrát prohráli. Umíte si představit, že byste nakonec chyběli mezi elitní čtyřkou na finálovém turnaji?

Vítěz Ligy mistrů se ještě nikdy v následujícím ročníku nedostal do Final Four, takže je jasné, o čem sníme. Musíme hru zlepšit, abychom zvládli čtvrtfinále. Napřed je nutné udělat práci a ne v hlavě nosit myšlenku, co a jak by mohlo být. Ve srovnání s bundesligou ale rozhodčí zápasy v Lize mistrů mnohem víc pouštějí, ten tvrdší styl mám rád.

Na přelomu roku jste měl 10 dní volno. Jak jste si je užil?

Mohl jsem se věnovat rodině i zálibám. Vánoce naše děti promarodily, takže teď jsme s nimi byli na horách ve Švýcarsku a zajel jsem si na tři dny i zahrát golf do Španělska.

Taky jste zašel v neděli doma v Plzni na hokej. Nebylo vám líto, že jste neviděl na vlastní oči Jágra?

Dostal jsem od Martina Straky vstupenku, šel jsem s chutí. Na extralize jsem nebyl opravdu hodně dlouho, ale jako malý jsem chodil s tátou na Škodovku. Teď se tam skandovalo „fotbal, hokej, házená, to už něco znamená" jako připomínka, že Plzeň vede ligu ve všech třech těchto sportech. Hned jsem na Facebook pověsil tabulky, a kdyby to všem vyšlo na titul, to by asi pivovar při oslavách nestačil vařit pivo.

Reklama

Související témata: