Hlavní obsah

Artest si za bitku v Detroitu nezahraje do konce sezóny

NEW YORK

Hodně draze vyšel basketbalistu Indiany Rona Artesta jeho zkrat v pátečním utkání v Detroitu. Jednu z hlavních opor Pacers potrestalo vedení zámořské NBA za rvačku s protihráči i diváky zákazem startu do konce sezóny, kratší tresty vyfasovalo dalších osm účastníků bitky, do níž se vedle diváků zapojili dokonce i televizní komentátoři.

Článek

Komisionář NBA David Stern označil Artestovo jednání za šokující, odporné a neomluvitelné a vynesl jeden z nejtvrdších trestů v historii ligy. Artestovi spoluhráči, kteří se na divoké bitce podíleli, Stephen Jackson nesmí nastoupit v příštích třiceti a Jermaine O'Neal v pětadvaceti zápasech.

Detroitský Ben Wallace přijde o šest zápasů a jeho spoluhráči Chauncey Billups, Elden Campbell a Derrick Coleman si 'odsedí' jedno utkání jen za to, že během potyčky opustili lavičku. Pětizápasový distanc dostal Anthony Johnson z Indiany a jedno utkání vynechá jeho kolega Reggie Miller.

"Jednání hráčů, kteří se do incidentu zapojili, zcela odporuje zásadám profesionalismu, který by měl být pro basketbalisty v NBA samozřejmostí," řekl Stern. "NBA bude podobné přestupky nekompromisně trestat a nenechá reputaci našeho sportu kazit podobným neúnosným chováním ze strany sportovců ani fanoušků," dodal.

Nejdelší zákazy startů v NBA
73 zápasůRon Artest (Indiana) za bitku s fanoušky, 2004
68 zápasůLatrell Sprewell (Golden State) za napadení trenéra, 1997
30 zápasůStephen Jackson (Indiana) za bitku s fanoušky, 2004
26 zápasůKermit Washington (LA Lakers) za napadení Rudyho Tomjanovice, 1977
25 zápasůJermaine O'Neal (Indiana) za bitku s fanoušky, 2004
11 zápasůDenis Rodman (Chicago) za nakopnutí TV kameramana, 1997
10 zápasůVernon Maxwell (Houston) za hození míčem po fanouškovi, 1995
Zdroj: ESPN.com

Hrozí i trestní stíhání

Důsledky páteční rvačky v michiganském Auburn Hills však mohou být ještě dalekosáhlejší, neboť hráčům hrozí trestní stíhání.

Celý incident začal tím, že Artest 45 sekund před koncem utkání tvrdě fauloval Wallaceho. Ten mu oplatil úderem do obličeje a nastala strkanice několika hráčů u stolku časomíry.

Když už se zdálo, že se situace uklidnila, byl Artest zasažen plným kelímkem, který přilétl z hlediště. Vzápětí rozzuřený hráč skočil na tribunu, následován Jacksonem. Oba mlátili fanoušky kolem sebe, O'Neal zase tvrdě zasáhl jednoho z diváků, který vnikl na hrací plochu.

Tresty za rvačku při utkání Detroit vs. Indiana
Ron Artest (Indiana)distanc do konce sezóny
Stephen Jackson (Indiana)distanc na 30 zápasů
Jermaine O'Neal (Indiana)distanc na 25 zápasů
Anthony Johnson (Indiana)distanc na 5 zápasů
Reggie Miller (Indiana)distanc na 1 zápas
Ben Wallace (Detroit)distanc na 6 zápasů
Elden Campbell (Detroit)distanc na 1 zápas
Derrick Coleman (Detroit)distanc na 1 zápas
Chauncey Billups (Detroit)distanc na 1 zápas

Reklama

Související témata: