Hlavní obsah

O házenkářský titul si zahrají domácí Španělé s Dány

Barcelona

O titul mistra světa v házené se utkají domácí Španělé a obhájci stříbra Dánové. Reprezentace pořadatelské země v prvním semifinálovém duelu v Barceloně potvrdila roli favorita proti Slovinsku a před 14.000 diváků v Palau Sant Jordi zvítězila 26:22. Vicemistři světa Dánové nedali šanci Chorvatsku a bronzové medailisty z olympiády v Londýně porazili 30:24.

Článek

Španělé se s přehledem udrželi ve hře o první titul od roku 2005, kdy v Tunisku získali zlaté medaile při své dosud jediné finálové účasti. Nyní už s určitostí vylepší bronz z minulého šampionátu ve Švédsku. Jejich nejlepším střelcem byl v semifinále Joan Caňellas s pěti góly.

Oporou Slovinců, kteří se mezi nejlepší čtyři týmy světa dostali poprvé v historii, byl autor sedmi branek Gašper Marguč.

Mistři Evropy Dánové dosud světový šampionát nevyhráli, předloni vyrovnali ziskem stříbra maximum z roku 1967. Na turnaji ve Španělsku ještě neprohráli a finále jim vystřílel zejména Anders Eggert, autor devíti branek, z toho sedmi v prvním poločase. Za obranou zářil brankář Niklas Landin.

Chorvaté měli nejlepšího střelce v Damiru Bičaničovi (6), ale po vyřazení obhájců titulu Francouzů na finále nedosáhli. V neděli je čeká duel o bronz se Slovinci.

Mistrovství světa v házené mužů ve Španělsku - semifinále:
Španělsko - Slovinsko 26:22 (13:12)
Dánsko - Chorvatsko 30:24 (14:11).

Reklama

Související témata: