Hlavní obsah

Objeví se formule 1 opět ve Švýcarsku?

Pavel Novotný

Podle informací časopisu Motorsport Aktuell se ve Švýcarsku objevila iniciativa usilující o zrušení zákazu silničních závodů v zemi, který byl přijat po tragické nehodě při závodu 24 hodin Le Mans v roce 1955. Cílem snahy je především přivedení seriálu formule 1.

Foto: Internet

Vrátí se automobilové závody do Švýcarska?

Článek

O opětné přivedení závodních automobilů a motocyklů do Švýcarska se začal snažit poslanec národního parlamentu Ulrich Gienzendanner. K tomu, aby se parlament začal věcí zabývat, potřebuje sehnat podpisy 70 kolegů pod peticí, která zrušení zákazu navrhuje. "Se sedmdesáti podpisy bychom měli velké šance na prosazení našeho návrhu," slibuje si Gienzendanner. Zatím se mu prý podařilo sehnat 41 spřízněných duší.

Reakce na zákaz reklamy

Švýcarský poslanec reaguje svou iniciativou na možný scénář, který se v souvislosti s formulí 1 v Evropě rýsuje. Představitelé prestižní automobilové soutěže už několikrát varovali, že s plošným zákazem tabákové reklamy v zemích Evropské unie, který začne platit v roce 2005, zřejmě dojde k přemístění evropských Velkých cen do jiných zemí.

Tabákové koncerny totiž patří k největším sponzorům formule a nehodlají se smířit s faktem, že přijdou o reklamu. Ve Švýcarsku, které není členem EU, by se s podobnými problémy potýkat nemusely.

Ve Švýcarsku chybí autodrom

K zákazu veškerých silničních závodů došlo ve Švýcarsku v roce 1955 po tragické nehodě v Le Mans. Francouzský jezdec Pierre Levegh s mercedesem se tehdy při slavné čtyřiadvacetihodinovce pokoušel v cílové rovince vyhnout Britovi Lanceovi Macklinovi, jehož Austin-Healey zůstal stát napříč na trati. V rychlosti přes 300 km/h však Levegh přelétl ochranný val a jeho vůz dopadl přímo mezi diváky. Vedle pilota zahynulo na místě i 85 přihlížejících, přes 100 bylo vážně zraněno.

Poslední závod formule 1 tak Švýcarsko zažilo v roce 1954 na okruhu Bremgarten nedaleko Bernu. Od roku 1955 se v zemi jezdí pouze off roadové soutěže - autokros, motokros atp. Silničních závodů se ale země helvétského kříže zcela nezbavila. Až do roku 1982 existovala Velká cena Švýcarska F1, která se jezdila ve francouzském Dijonu.

Pokud by se ale formule měly skutečně do Švýcarska vrátit, musela by konfederace vystavět nový autodrom, který v zemi v současné době chybí.

Reklama

Související témata: