Hlavní obsah

USK Praha - Polkowice 60:71Basketbalistky USK s Polkowicemi prohrály a ještě musejí bojovat

Aktualizováno

Basketbalistky USK Praha v předposledním utkání základní skupiny Evropské ligy prohrály doma s Polkowicemi 60:71 a stále nemají jistotu postupu do osmifinále. Tu jim nedopřála ani Salamanca, která večer nečekaně porazila dosud suverénní Jekatěrinburg 65:57. Dnešní prohra každopádně znamená, že v případě postupu narazí Pražanky na silného soupeře.

Článek

USK přitom byl dlouho lepším celkem a ještě ve třetí čtvrtině vedl o deset bodů. "Začaly jsme jako z partesu, hrály jsme přesně, co jsme chtěly, ale vydržíme v koncentraci deset minut. To je katastrofa. Stejně jako to, že hráčky, které mají tým vést, to vzdají. Z toho jsem velmi zklamaná," řekla po utkání trenérka Natália Hejková.

České mistryně od začátku těžily zejména z převahy svých pivotek pod košem. A to nejen v útoku, ale i v obraně, kde se Vaugnové s Brunsonovou dlouho dařilo pokrývat klíčovou střelkyni polského týmu Ogwumikeovou.

Polkowice však měly odpověď v podobě australské reprezentantky Snellové, která se trefovala zdálky. Její zásluhou si Polky vytvořily v koncovce první čtvrtiny šestibodový náskok.

USK však vyšla druhá čtvrtka, ve které Pražanky dovolily soupeřkám pouhých sedm bodů, navíc se jim dařilo i v útoku. Díky tomu dokázaly vývoj skóre strhnout na svou stranu a na poločasovou přestávku šly s devítibodovým náskokem.

V třetí části však přišel velký výpadek domácích. Během tří minut dovolily soupeřkám otočit skóre šňůrou 11:0, navíc se střelecky chytla Ogwumikeová. Hráčky USK zcela vypadly z rytmu a série tří rychlých trojek Polkowic na 48:55 byla zlomovým momentem zápasu. Poté se hra USK na chvíli zcela rozpadla.

Domácím se přece jen povedlo vrátit své hře řád a tři minuty před koncem přišlo snížení na čtyři body po trojce Lardyové. Polkowice už ale cennou výhru nepustily a pojistily si třetí místo ve skupině.

"Odehrály jsme velmi slušný první poločas, ale do druhé půle jako by přišlo jiné mužstvo. Nechápu to," litovala Hejková. Přísnější měřítko podle ní snesly jen pivotky. "Vysoké si uhrají své, ale chyběla jim podpora. Když máme Vítečkovou na hřišti, není možné, aby dostala první šanci vystřelit ve druhé půli," kritizovala zejména rozehrávačky.

Mrzelo ji také to, jak tým přistoupil k bránění Snellové, která rozhodla o výhře Polkowic 28 body. "Celou dobu se nebavíme o ničem jiném, než jak budeme bránit Snellovou, jenže pak to při první cloně hráčky vzdají. Bez bojovnosti se to hrát nedá. Dnes jsme dostali lekci v bojovnosti," dodala Hejková.

ZVVZ USK Praha - Polkowice 60:71 (14:18, 34:25, 45:46)
Nejvíce bodů: Vaughnová 17, Brunsonová 15, Burgrová 10, Elhotová 8 - Snellová 28, Ogwumikeová 24, Laciejewská 8. Fauly: 15:17. Trestné hody: 19/15 - 16/14. Trojky: 3:7.

Reklama