Hlavní obsah

Vítečková byla vyhlášena druhou nejlepší basketbalistkou Evropy

Česká reprezentantka Eva Vítečková se dočkala prestižního mezinárodního ocenění. Byla vyhlášena druhou nejlepší basketbalistkou Evropy. Oporu USK Praha porazila jen francouzská rozehrávačka Céline Dumercová.

Foto: Petr Horník, Právo

Basketbalistka Eva Vítečková

Článek

Vítečková dosáhla na své nejlepší umístění v historii ankety, dosud byla nejlépe třetí. Z českých basketbalistek anketu pořádanou FIBA Europe vyhrála Hana Horáková v roce 2010, v roce 1996 byla nejlepší hráčkou starého kontinentu v tehdejší anketě organizované deníkem Gazzetta dello Sport zvolena Eva Horáková.

Zatímco v hlasování fanoušků byla Vítečková až předposlední z desítky nominovaných hráček, experti ji zařadili jednoznačně na druhé místo, což jí díky větší důležitosti hlasů odborníků zajistilo druhé místo i celkově.

Dumercová triumfovala u fanoušků i expertů

Dumercová, která dovedla Francii skvělými výkony ke stříbru na olympijských hrách v Londýně a táhla i Bourges za postupem v Evropské lize, vyhrála u fanoušků i expertů.

"Céline má za sebou skvělou sezonu jak na domácí tak mezinárodní scéně," vysvětlil triumf Francouzky generální sekretář FIBA Europe Kamil Novák. "Její triumf u fanoušků a expertů pro nás rozhodně není překvapením. Byla nejlepší hráčkou nejlepšího evropského týmu na olympijských hrách," dodal prezident FIBA Europe Ólafur Rafnsson.

Jednatřicetiletá Vítečková dlouhodobě patří k nejlepším hráčkám v Evropě. Především ve střelbě z dálky těžko hledá konkurenci. V této sezoně sice v USK je spíše ve stínu zahraničních opor, přesto měla velký podíl na postupu týmu do play off Evropské ligy. Také byla s průměrem 15 bodů na utkání šestou nejlepší střelkyní na olympijských hrách v Londýně, kde Češky vypadly ve čtvrtfinále právě s Francií.

Pořadí ankety o nejlepší basketbalistku Evropy:
1. Dumercová (Fr./Bourges)205 hlasů experti/15.960 fanoušci
2. Vítečková (ČR/USK)143/3229
3. Hammonová (Rus./Spartak)108/12.982
4. Wautersová (Belg./Galatasaray)96/8242
5. Veramejenková (Běl./Fenerbahce)77/10.745
6. Yacoubouová (Fr./Spartak)62/8653
7. Yilmazová (Tur./Galatasaray)59/8358
8. Mandirová (Chorv./Novi Záhřeb)66/2907
9. Perovanovičová (Černá Hora/Orenburg)52/4273
10. F. Eldebrinková (Švéd./Bourges)45/8609

Reklama