Hlavní obsah

Bojujeme o historický úspěch, glosuje kouč Babák tažení házenkářů Jičína

Jičín

Házenkářská extraliga mužů má nečekaného lídra. Do čela tabulky se totiž posunul celek Jičína, který se tak v probíhající sezóně pokouší o největší klubový úspěch v historii. „Dosud jsme byli v konečném pořadí několikrát nejlépe pátí, ale o medaile bojujeme až letos. Ale nechceme nic zakřiknout. Přehnaná euforie není na místě,“ řekl pro Sport.cz jičínský trenér Aleš Babák.

Článek

Východočeši uspěli v minulém kole na půdě Lovosic. Udivili vítězstvím o osm gólů (30:22). „Vzhledem k postavení v tabulce je to pro nás cenný skalp. Vždyť Lovosice zatím plnily roli favorita. Jenže jsme brzy poznali, že domácí jsou trošku pod tlakem a toho jsme chtěli využít, což se nám podařilo," líčil kouč.

Kde se bere narůstající jičínská sebedůvěra? „S přibývajícími koly se ukazuje naše týmová pohoda. A s tím souvisí i herní kvalita, která nám dodává vnitřní klid. Cítíme, že máme sezónu dobře nastartovanou. Bodovali jsme i bez některých opor. Ale ostatní kluci to odmakali za ně. Už se nám uzdravili zranění juniorští reprezentanti a momentálně se můžeme opřít o solidní kádr. Vážíme si toho, že dokážeme konkurovat Lovosicím, Dukle, Plzni, Karviné, Zubří. Tedy klubům s mnohem větší prestiží," pochvaloval si Babák.

Jak zvládnou hráči tíhu zodpovědnosti? „Kluci si nějaké zábrany nepřipouštějí. Ti mladí jsou zvyklí v házené vyhrávat už od žákovských let až po starší dorost a nijak se teď nestresují. To spíš my jako trenéři prožíváme sportovní nervy. Ale to k tomu patří," uvedl kouč. Těší ho i postup Jičína do finále Českého poháru. „Už to samo o sobě beru jako úspěch," podotkl trenér.

Babák oceňuje perfektní diváckou kulisu v extralize. „Třeba v Lovosicích přišlo tisíc fanoušků, kteří vytvářejí výbornou atmosféru. To se hraje hned lépe i hostujícím celkům," vypíchl pozitiva.

Jičínská mužská házená se stává chloubou sportu v Královéhradeckém kraji. „Nejvyšší soutěže v kolektivních odvětvích hrají jen fotbalisté Hradce, basketbalistky Trutnova a Hradce. A jsme rádi, že se úspěšně řadíme do této skupiny," zakončil Banák.

Reklama

Související témata: