Hlavní obsah

Finové létali v Planici nejdál, Češi až sedmí

PLANICA

Český výběr se nevypořádal s konkurencí v soutěži družstev na SP v letech na lyžích ve slovinské Planici a skončil na předposlední, sedmé příčce. Z vítězství se radovali finští skokani, kteří si zajistili vedení před stříbrným Norskem lepším výkonem ve druhém kole.

Foto: Archiv

Čeští skokané se v soutěži družstev neprosadili. Na snímku Jakub Janda.

Článek

Finské kvarteto ve složení Veli-Matti Lindström, Janne Ahonen, Tami Kiuru a Matti Hautamäki předčili norské družstvo, které po prvním kole vedlo, v součtu osmi skoků o 25 bodů. Třetí skončilo Rakousko. Česká čtveřice Michal Doležal, Lukáš Hlava, Jan Matura a Jakub Janda dokázala porazit pouze trápící se Italy.

Ve zkušebním kole poslední týmové soutěže v letošní sezóně SP doletěl devatenáctiletý finský skokan Lindström až do vzdálenosti 232,5 metru, což se ještě nikomu v historii nepodařilo. Tento výkon byl sice o pět metrů lepší než páteční skok jeho krajana Hautamäkiho, ale za světový rekord nemohl být uznán: Lindström totiž neustál dopad a sáhl si rukama do sněhu.

Nejblíže ke křišťálovému globu za celkový triumf ve Světovém poháru jednotlivců má Polák Adam Malysz. Dvojnásobný mistr světa z Val di Fiemme si do dvou víkendových závěrečných závodů na planickém mamutím můstku přinesl náskok 122 bodů před Němcem Svenem Hannawaldem. Ze čtvrteční kvalifikace postoupili do sobotní soutěže Janda, Matura a Hlava.

Výsledky - družstva (K-185):
1. FinskoLindström, Ahonen, Kiuru, M. Hautamäki1656,7 bodu
2. NorskoStensrud, Romören, Ljökelsöy, Ingebrigtsen1631,4
3. RakouskoMorgenstern, Thurnbichler, Liegl, Widhölzl1394,5
...
7. ČRDoležal, Hlava, Matura, Janda814,5
Pořadí zemí v SP (po 27 z 29 závodů):
1. Rakousko5868 bodů
2. Finsko3342
3. Norsko3166
4. Německo2880
5. Slovinsko2238
...
8. ČR316

Reklama

Související témata: