Hlavní obsah

Norské házenkářky slaví evropský titul

BUDAPEŠŤ

Norské házenkářky vystřídaly své severské soupeřky Dánky na evropském trůnu. Na šestém šampionátu v Budapešti jim v neděli oplatily porážku z minulého finále a po vítězství 27:25 získaly po šesti letech znovu titul. Dánky čtvrté zlato do své sbírky nepřidaly a musely se spokojit se stříbrem.

Článek

Dánský tým v srpnu potřetí za sebou vyhrál olympijský turnaj, do Budapešti však přijel bez šesti hráček z aténské sestavy a dalším triumfem rok nezakončil. Žádný z finalistů si nedokázal dlouho udržet vedení, dánské družstvo v půlce prvního poločasu sice o dvě branky vedlo, ale pak zase dlouho jen dotahovalo ztrátu. Před odchodem do šaten byl stav vyrovnaný 11:11.

Ve 46. minutě šly obhájkyně titulu do dvougólového vedení, závěr ale skvěle vyšel norským hráčkám. Přestože hrály v oslabení, nejenže uhájily nejtěsnější náskok, ale dvě sekundy před koncem ještě přidala pojistku Karoline Breivangová. Čtyřmi góly ve finále završila vydařené vystoupení na šampionátu Gro Hammersengová, která si ze Sportareny odvezla také cenu pro nejlepší hráčku turnaje.

Dánské házenkářky si pověsily na krk podruhé v historii stříbrné medaile, třetí v Evropě jsou domácí Maďarky. České házenkářky v základní skupině nezískaly ani bod a obsadily předposlední patnácté místo.

Bronz zůstal v Maďarsku

Třetí místo vybojovaly v domácím prostředí házenkářky Maďarska. Z bronzových medailí se mohly radovat po vítězství 29:25 nad Ruskem. Zasloužila se o to zejména Bojana Radulovicsová, která dala dvanáct branek, z toho pět ze sedmimetrových hodů, při nichž se nemýlila ani jednou.

Zpočátku se dostaly do dvoubrankového vedení Rusky, ale celý první poločas byl naprosto vyrovnaný a do šaten šly maďarské hráčky s jedním gólem navrch. Ve 37. minutě se evropským šampiónkám z roku 2000 podařila první rozhodující šňůra, když ze stavu 16:16 odskočily na 19:16 a zaplněnou Sportarenu dostaly do varu.

Další trhák Maďarky předvedly o chvíli později šňůrou čtyř branek a utekly na 23:17. Zklamaným Ruskám nezbývá než doufat v lepší výsledek na mistrovství světa, které budou v příštím roce hostit. Konečné páté místo patří Němkám, které se tak jako poslední přímo kvalifikovaly na další ME 2006.

ME v házené žen
finále
Norsko - Dánsko 27:25 (11:11)
Nejvíce branek: Lundeová 6/5, Riegelhuthová 5/2, Nybergová 4, Hammersengová 4/1 - Thomsenová a Jörgensenová po 4, Sjöbergová 3/1, Brodsgaardová 3. Rozhodčí: M. Načevskij, D. Načevskij (oba Mak.). Diváci: 9000.
o 3. místo
Maďarsko - Rusko 29:25 (14:13)
Nejvíce branek: Radulovicsová 12/5, Ferlingová a Mehlmannová po 4 - Turejová 7/3, Postnovová 3/1, Dolgichová a Bodnjevová po 3. Rozhodčí: Hansen, Pettersen (Nor.). Sedmimetrové hody: 5/5 - 5/8. Fauly: 7:6. Diváci: 9500.
o 5. místo
Německo - Ukrajina 25:24 po prodl. (22:22, 8:8)
Konečné pořadí ME
1. Norsko
2. Dánsko
3. Maďarsko
4. Rusko
5. Německo
6. Ukrajina
7. Rumunsko
8. Španělsko
9. Slovinsko
10. Rakousko
11. Francie
12. Srbsko a Černá Hora
13. Chorvatsko
14. Švédsko
15. Česko
16. Bělorusko

Reklama

Související témata: