Hlavní obsah

Trutnovské basketbalistky vyhrály v Aténách

Basketbalistky Trutnova vyhrály v utkání osmého kola Evropské ligy v Řecku nad Sportingem Atény 73:70 po poločase 38:31. Druhé vítězství v soutěži značně zvýšilo jejich šance na účast v play off, v tabulce skupiny B jim nyní patří postupové páté místo. Východočešky dokázaly v úvodním kole soutěže na domácí palubovce řeckého mistra přehrát výrazným rozdílem 71:44.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Trutnovské hráčky brání Kamilu Vodičkovou z Dynama Moskva (v modrém) - ilustrační foto.

Článek

V dalších pěti zápasech se však svěřenkyně trenéra Zdeňka Sýkory vítězství nedočkaly. V jednom z klíčových soubojů skupiny ve středu začaly české vicemistryně dobře a v 5. minutě se dostaly do pětibodového vedení. Domácí družstvo sice po trojce minutu před koncem první čtvrtiny otočilo skóre ve svůj prospěch, ale hned od druhé části hry získal Trutnov náskok zpět a v 18. minutě ho zvýšil na sedm bodů.

Úvod druhé půle patřil jednoznačně Východočeškám, která v 25. minutě odskočily soupeři už na dvanáct bodů (38:50). Slibný náskok ovšem rychle ztratily, když se řecké mistryně rozstřílely z tříbodové vzdálenosti a v 31. minutě se ujaly vedení 54:53. Trutnov však bleskově zareagoval šňůrou sedmi bodů na 54:60.

Půl minuty před koncem zápasu měla rozhodnutí ve svých rukách kapitánka Kuřitková, ale při tříbodovém vedení hostů neproměnila ani jeden trestný hod. Sedm vteřin před koncem naopak Američanka Adamsová na druhé straně z trestných hodů neminula a snížila na rozdíl jediného bodu.

Napínavé poslední okamžiky zvládly trutnovské hráčky úspěšně. Do konce zbývaly čtyři sekundy, když Uhrová dvěma šestkami definitivně potvrdila vítězství trutnovských basketbalistek v Aténách a zajistila svému družstvu mimořádně důležité body.

Trenér Sýkora označil aténský zápas za klíčový pro oba celky. "Po dramatickém průběhu a bojovném výkonu si odvážíme cenné vítězství, které je pro nás nejlepším vánočním dárkem. Na hráčkách se projevila nervozita, ale závěr zvládly skvěle," řekl kouč spolupracovníkovi ČTK.

Sporting Atény - Loko Trutnov 70:73 (17:17, 31:38, 51:53)
Nejvíce bodů: Adamsová 21, Kalentzuová 19, Vasileiuová 12, Tasuliová 11 - P. Kulichová 23, Stejskalová 15, Borecká 11. Rozhodčí: Karanikolov (Bulh.), Keseretar (Tur.). Trestné hody: 17/15 - 16/13. Fauly: 12:20. Trojky: 7:8. Diváci: 30.

Reklama

Související témata: