Hlavní obsah

Shaq nadělil Kobemu prohru

Shaquille O'Neal se vrátil do Los Angeles vítězně. Bývalý hráč Lakers tentokrát nastoupil v dresu nejlepšího celku Východní konference Miami a pomohl svůj bývalý klub porazit 104:102 po prodloužení, i když do nastaveného času už kvůli šesti faulům nemohl zasáhnout. O'Neal nastřílel 24 bodů, doskočil 11 míčů a tři střely hráčům Lakers zblokoval.

Článek

Den před utkáním proti si O'Neal zahrál na Santa Clause a rozdával dárky. Společně se spoluhráčem Damonem Jonesem potěšili asi 250 dětí v jižní části Los Angeles, kam přivezli auto plné playstationů, jízdních kol, přístrojů na karaoke, tenisek a dalších dárků.

Ale nejen proto mu diváci připravili bouřlivé přijetí. Nezapomněli na jeho výkony z osmiletého působení v Lakers, kteří s O'Nealem v sestavě získali v NBA tři mistrovské tituly. "Chtěl jsem tady vyhrát. Ale hlavní bylo, že chtěl vyhrát celý náš tým," řekl O'Neal, jehož v hostujícím celku střelecky předčil autor 29 bodů Dwyane Wade.

Miami tak vyhrálo jedenáctý zápas za sebou a vyrovnalo klubový rekord z roku 1997. Domácí tým nenasměrovalo k úspěchu ani 42 bodů Kobeho Bryanta, jeho tříbodový pokus v závěru prodloužení už do koše nespadl.

Chladný pozdrav obou soků

Fanoušci byli zvědaví na střety O'Neala s Bryantem, kteří se rozkmotřili po letošním prohraném finále s Detroitem a pivot si poté vynutil odchod z Los Angeles. Novináři zaznamenali jejich chladný vzájemný pozdrav před utkáním, ale při hře se k sobě oba chovali gentlemansky, i když dvě minuty před koncem čtvrté čtvrtiny se O'Neal vyfauloval právě po nedovoleném zákroku na Bryanta.

"Vím, že se toho o nás dvou hodně napovídalo, ale to je před takovým zápasem asi normální. Shaq sem prostě přijel hrát basket a hrál dobře," řekl Bryant, který litoval nezdaru při své poslední střele v prodloužení. "Přitom ta pozice vypadala docela nadějně," dodal. Lakers se i tak trefili zpoza tříbodového oblouku čtrnáctkrát, což je nový klubový rekord.

Detroit se s Indianou tentokrát rozešel v klidu

Detroit  vyhrál v sobotním zápase NBA v Indianě 98:93. Utkání o druhé místo v tabulce Centrální divize mělo naprosto poklidný průběh, zatímco poslední vzájemný zápas těchto celků vyvrcholil v listopadu v Detroitu masovou rvačkou, po níž dostalo devět hráčů od vedení soutěže disciplinární tresty.

Bezpečnostní služba byla posílena o třicet mužů a sedačky kolem hrací plochy k sobě pořadatelé pro jistotu svázali řetězem. Nepřátelské projevy se ale tentokrát omezily na zlostné bučení diváků na hráče Detroitu, především na Bena Wallace. Zato domácímu Jermaine O'Nealovi, jemuž federální soud ve čtvrtek potvrdil zkrácení trestu o deset zápasů, se dostalo mocných ovací.

Skvělý návrat Jermaina O´Neala

O'Neal v utkání nastřílel 21 bodů, v domácímu mužstvu byl lepší pouze Reggie Miller (24). Hostům však zajistily vítězství zejména výkon Richarda Hamiltona, s 25 body nejlepšího střelce zápasu, a Wallaceova práce pod košem, kde získal 11 míčů.

O'Neal ocenil fanoušky, kteří mu pomohli překonat počáteční nervozitu. "Dostal jsem se do toho až v druhé půli, předtím jsem nemohl chytit rytmus," řekl. "Ale to, jak mi diváci aplaudovali, to bylo prostě neuvěřitelné. Byli skvělí," dodal.

Trenér vítězů Larry Brown pochválil i práci náhradníků. "Naše lavička zahrála velmi solidně, i když jsme nestříleli úplně nejlíp. Jsem rád, že jsme zvítězili, jsem rád, že je to všechno za námi," oddechl si detroitský kouč, který před časem působil právě v Indianě. "Pacers mají skvělé fanoušky a my jsme sem přijeli jen hrát basketbal. Bylo to bez problémů," dodal.

L. A. Lakers - Miami 102:104 po prodl.
Nejvíce bodů: Bryant 42 - Wade 29
Nejvíce doskoků: Mihm 14 - O´Neal 11
Nejvíce asistencí: Atkins 7 - Wade 10
Indiana - Detroit 93:98
Nejvíce bodů: Miller 24 - Hamilton 25
Nejvíce doskoků: Foster 16 - B.Wallace 11
Nejvíce asistencí: Tinsley 13 - Billups 5

Reklama