Hlavní obsah

Česko - Německo 24:22Házenkáři porazili v kvalifikaci Němce a zvýšili postupové šance

Brno
Aktualizováno

Čeští házenkáři porazili v utkání kvalifikace o účast na evropském šampionátu Německo 24:22 a výrazně posílili své postupové šance. Svěřenci Vladimíra Habra ze sebe v dnešním duelu v Brně setřásli počáteční nervozitu, do půle dotáhli nevelkou ztrátu a po změně stran rozhodli proti pátému týmu z letošního světového šampionátu o výhře.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Házenkář Filip Jíchá střílí v utkání s Německem.

Článek

Český celek je po polovině odehraných zápasů v druhé kvalifikační skupině druhý za stoprocentně úspěšnou Černou Horou a před třetími Němci má dvoubodový náskok. Na šampionát projdou dva týmy, už v neděli Češi mohou slavit v případě výhry v odvetě v Halle.

Češi dokázali německý celek porazit podruhé za sebou, vloni tohoto soupeře zdolali na mistrovství Evropy v Srbsku. V úvodu to přitom na triumf domácího výběru nevypadalo. Ještě než se Češi stihli ve vyprodané brněnské hale rozkoukat, prohrávali 0:3 a celý první poločas pak museli dotahovat.

Přestože v německé sestavě chyběl defenzivní lídr a kapitán Roggisch, favorit dobře bránil a českému týmu se v útoku ze začátku nevedlo. Ve střední části první půle téměř deset minut střelecky mlčel, od dvacáté minuty ale výrazně pookřál.

Jícha stihl do konce první půle sedm gólů

Taktovku převzal Filip Jícha, jeden ze sedmi legionářů hrajících v Německu, a ještě do přestávky dokázal vyrovnat. Opora Kielu skórovala jen za první půli sedmkrát.

"Nezačali jsme špatně, ale neproměňovali jsme střelecké šance. Soupeři jsme nabídli šanci, aby odskočil. Naštěstí jsme poločas stáhli na remízu," řekl trenér Haber.

Po návratu ze šatny český celek na soupeře vlétl a změnou taktiky jej zcela zaskočil. K výbornému výkonu se rozehrál Roman Bečvář a Češi během chvilky získali tříbrankový náskok. Výborně kombinovali, předvedli několik pohledných akcí do křídel a v polovině druhého dějství také zásluhou skvělých zákroků brankáře Petra Štochla odskočili překvapeným Němcům až na rozdíl šesti gólů.

Osobka na Jíchu nám pomohla, řekl Haber

"Změny ve druhém poločase přinesly oživení. Bečvář přinesl do naší hry pohyb. Hrálo nám do karet i to, že Němci vzali Filipa Jíchu na osobní obranu. Kromě Bečváře se chytl střelecky Stržínek," uvedl Haber.

Hosté však ukázali, proč patří k evropské špičce. Začali ještě pečlivěji bránit Jíchu a český náskok se povážlivě ztenčoval, byť Štochl dělal mezi tyčemi, co mohl. Minutu před koncem snížili Němci na rozdíl jediné branky, drama ale vzápětí na druhé straně odmítl Jícha.

"Závěr už byl z naší strany trochu opatrný, protože jsme vítězství nechtěli pustit. Ohromně nám dnes pomohli diváci. Jednak v momentech, kdy jsme prohrávali, a potom i v konci zápasu, kdy nejsou taktické rady příliš platné, protože hraje roli únava," dodal Haber.

Utkání kvalifikační skupiny 2 o postup na mistrovství Evropy házenkářů v Brně:
ČR - Německo 24:22 (10:10)
Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Bečvář 2, Dostalík, Horák 1, Hrstka 1, Jícha 10, Juříček 3, Jurka, Kasal, Kubeš, Motl, Mráz, Sobol 2, Stržínek 5, Šulc.
Nejlepší střelec Německa: Weinhold 9. Rozhodčí: Gubica, Miloševič (oba Chorv.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 2/0. Vyloučení: 3:3. Diváci: 3500.
Tabulka:
1.Černá Hora330083:776
2.ČR320173:674
3.Německo310279:822
4.Izrael300377:860

Reklama