Hlavní obsah

Německé házenkáře zaskočil neznámý střelec Stržínek

Brno

Vedle pilíře a největší hvězdy českého týmu Filipa Jíchy měl velký podíl na kvalifikačním vítězství nad Německem střelec pěti branek Martin Stržínek. Devětadvacetiletý házenkář hraje českou nejvyšší soutěž v Hranicích a němečtí zvědové o něm neměli žádný záznam. Proto jej protivníci také ze začátku hodně podcenili a nechali jej vyniknout.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Čeští házenkáři se radují z vítězství nad Německem.

Článek

"Necítím se jako hrdina. Soupeř mně nechával dlouho dost prostoru k útočení," poznamenal Stržínek a přiznal, že německé házenkáře znal až do dnešního podvečera jen z televize. "Dnes jsem je viděl poprvé na vlastní oči," usmíval se Stržínek, který měl na počátku zápasu z protivníka velký respekt.

Zbavil se jej až po své třetí brance. "Začal jsem si více věřit. Poznal jsem, že se dá dát gól i Německu," popisoval svoje pocity. Do karet mu hrála i skutečnost, že německý tým vytáhl obranu a v druhém poločase obětoval jednoho hráče na osobní bránění Filipa Jíchy.

"Otevřelo se mi více prostoru. Určitě jsem měl výhodu v tom, že mě německý brankář neznal," uvedl Stržínek. Pochvaloval si i výtečnou diváckou kulisu, která podle jeho slov v Brně vyždímala ze všech hráčů maximum.

Velkou oporou českého týmu byl i brankář Petr Štochl, který se mohl v posledních vteřinách zapsat i mezi střelce. Jeho střela přes celé hřiště ale těsně minula cíl. Přitom začátek zápasu Štochlovi příliš nevyšel. Z tří střel inkasoval tři góly a trenér Vladimír Haber dal pokyn Martinu Galiovi, aby se začal rozcvičovat. Ke změně brankářů ale nesáhl.

Po třech gólech se nestřídá, říkal Štochl

"Měl jsem jeden nebo dva góly z prvních střel chytnout. Ale byl jsem v klidu, po třech gólech se většinou ve třetí minutě nestřídá," poznamenal šestatřicetiletý Štochl, který hájí v bundeslize barvy týmu Füchse Berlín.

Na druhé straně v německé brance stál jeho oddílový kolega Silvio Heinevetter. "Už týden před utkáním nás bombardovala německá média. I když měl z tohoto pohledu pro nás oba zápas prestižní nádech, za důležité považuji, že máme po vítězství klid pro odvetu," poznamenal Štochl.

Výhru nad klubovými spoluhráči si užíval i Jícha, který zatížil německé konto deseti góly. "Pro mě je extrémně sladká výhra. Utkání se možná ze začátku zdálo pasivní. Ale bylo v něm hodně kontaktů a mě osobně stálo hodně sil," hodnotil Jícha.

Přiznal, že jej už po třech minutách potkala první krize, ale překonal ji a v prvním poločas vstřelil sedm z deseti českých gólů. V druhé půli si šel odpočinout na lavičku a po návratu na hřiště na něj soupeř nečekaně vytáhl osobní obranu.

"Byl to pro mě překvapivý tah. Němci se snažili touto taktikou zvrátit průběh zápasu. Sice jsme ještě zvýšili náskok, ovšem po náhodně vstřelených brankách. Soupeři tato taktika vynesla snížení náskoku, ale zásadní pro nás je, že máme po vítězství klid pro odvetu," řekl Jícha.

Reklama

Související témata: