Hlavní obsah

Nejlepšími házenkáři roku jsou Černá a Filip

PRAHA

Českým házenkářům v roce 2004 vládli Lenka Černá a Jan Filip. Brankářka francouzských Met vyhrála domácí anketu už pošesté, má doma i trofej pro nejlepší hráčku Československa. Kapitán německého Nordhornu Filip, který se středečního slavnostního galavečera ve Zlíně nezúčastnil, byl korunován poprvé.

Článek

Jednatřicetiletý Filip má za sebou skvělý rok. Zahrál si dokonce ve výběru světa a stal se nejlepším střelcem březnového utkání proti Německu. V bundeslize, považované za nejkvalitnější ligu světa, je mezi kanonýry třetí. Po delší odmlce se Filip vrátil do reprezentace a blýskl se především v utkání play off o postup na světový šampionát v Brně, kde v klíčovém duelu nastřílel Portugalsku sedmnáct branek.

"Vítězství v anketě si cením, je to pro mě velká pocta. Myslím, že tato sezóna nebyla ani moje nejlepší. Asi hodně zapůsobilo mých sedmnáct branek do sítě Portugalska v play off," řekl Filip, který dnes večer hrál v bundeslize.

Sám byl nejspíš dal po velkém váhání hlas brankáři Galiovi. "Byl perfektní na evropském šampionátu a skvěle se prosazuje i v bundeslize. Plno kluků hraje nyní v zahraničí, roste jejich sebevědomí a národní celek má velkou sílu. Doufám, že to potvrdíme i na světovém šampionátu," dodal Filip.

Obhájce Juříček skončil třetí

Na druhém místě skončil v anketě brankář Martin Galia, jenž zazářil na mistrovství Evropy. Po něm přestoupil ze švédského Redbergslids do bundesligy a stal se oporou Göppingenu. Trojnásobný vítěz ankety a obhájce prvenství David Juříček z Montpellieru skončil třetí.

Ve Francii prožila další výtečné období své bohaté kariéry již osmatřicetiletá Černá. Vrátila se do Met, kde v 90. letech strávila šest sezon a získala s týmem už šestý titul, když její družstvo prošlo soutěží bez ztráty bodu. Své kvality potvrdila i v reprezentaci. Před prosincovým evropským šampionátem se však zranila a přišla o vrchol sezony.

Druhá skončila v anketě obhájkyně prvenství Lucie Fabíkové, která rovněž před a v průběhu ME zápolila se zdravotními problémy. Na jaře dovedla Olomouc k titulu a přestoupila do Bergenu. V norské lize se prosazuje i třetí v pořadí Iva Zámorská, jež získala s Nordstrandem Oslo titul.

Nejlepšími trenéry se v hlasování koučů, novinářů a funkcionářů stali Jiří Kekrt a Lubomír Krejčíř, kteří se svými kluby vybojovali tituly. Krejčíř navíc dovedl ženskou reprezentaci na ME. Talenty roku byli vyhlášeni Jiří Motl z Brna respektive Lovosic a zlínská Pavla Poznarová.

Pořadí nejlepších házenkářů ČR 2004:
Muži: 1. Filip (Nordhorn), 2. Galia (Göppingen), 3. Juříček (Montpellier).
Ženy: 1. Černá (Mety), 2. Fabíková (Tertnes Bergen), 3. Zámorská (Nordstrand 2000 Oslo).
Talent roku: Motl (HK Lovosice/Brno) - Poznarová (Zlín).
Trenér roku: Kekrt (HCB Karviná) - Krejčíř Lubomír (DHK Olomouc/ČR ženy).
Rozhodčí roku: Kohout Václav, Dolejš Ivan.
Ideální sedmička roku:
Muži: Galia - Juříček, Šuma (MSG Melsungen-Böddiger/Něm.), Nocar (Chambéry Savoie HB/Fr.), Jícha (TSV Otmar St. Gallen/Švýc.), Filip, Laclavik (HCB Karviná).
Ženy: Černá - Válová (Burja Škofije/Slovin.), Zámorská, Fabíková, Vašková (Tatran Bohunice), Knytlová (Slavia Praha), Jonášová (Slavia Praha).

Reklama