Hlavní obsah

Revolta pod sítí: plážové krásky Kolocová se Slukovou jsou připraveny i nehrát

Praha

V sobotu brzy ráno odlétají nejlepší české plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou do čínského Fu-čou, ale možná tam neodehrají ani jeden zápas. Před ostrým startem sezóny to totiž na písku pod sítí pořádně vře.

Foto: Petr Horník, Právo

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová (vpravo) s Markétou Slukovou.

Článek

Trnem v oku nejen českých hráček je nové pravidlo mezinárodní federace FIVB, které se týká nasazování do turnajů. „Nově body nesbíráme za sebe, ale za národní federace. Ty pak můžou naše místa přidělit jinému týmu,“ popisuje Sluková problematickou změnu.

V praxi by tak díky bodům, které čtvrtfinalistky londýnské olympiády vybojovaly, mohla národní federace nasadit do turnaje jiný pár, byť v českém prostředí, kde jsou Kolocová se Slukovou jasnými jedničkami, tato varianta není příliš reálná.

Cítí nespravedlnost

„Ale nikdo nechce slyšet, že když si zaplatíte cesty na turnaje a vybojujete na nich nějaké výsledky, může pak místo vás hrát úplně jiný tým,“ vadí Slukové. „My si musely procházet kvalifikacemi, kde je neúprosný K. O. systém, stačí jedna prohra a balíte kufry. Teď se někdo nový dostane do hlavní soutěže úplně zadarmo,“ diví se i její parťačka.

Ještě větší poprask nová úprava vzbudila v zemích, které mají ve špičce mnohem více párů než Česko. A tak se mezi hráči začaly osnovat plány na revoltu. „Přímo s jednotlivými hráči FIVB nekomunikuje, jen přes hráčské reprezentanty. Řeší se i případná pomoc právníků, protože jde o naši práci a nikdo nám nemůže vzít možnost ji na turnajích vykonávat,“ popisuje Sluková.

Rozhodnutí budou respektovat

Vášnivé debaty se tak očekávají ve Fu-čou před prvním turnajem série, kde jsou Češky nasazené jako jedenácté. „Ještě před oficiálním mítinkem se jako hráči sejdeme. My nic iniciovat nebudeme, ale budeme respektovat rozhodnutí ostatních, chápeme třeba Američanky, že to není fér,“ připouští Kolocová, že může dojít i na bojkot turnaje.

„Ale je třeba, aby to bylo jednotné rozhodnutí. Když půlka týmů nastoupí a půlka ne, nechají ten turnaj odehrát i třeba jen s těmi horšími,“ upozorňuje Sluková.

Český pár tak je psychicky připraven i na variantu, že dlouhá cesta do Asie bude k ničemu. „Ale další turnaj je v Šanghaji, oba by se snad nerušily. Čtrnáct dnů dovolené v naší ,oblíbené´ Číně nás moc neláká,“ přiznává Kolocová. „Nemyslím, že by to nakonec skončilo stávkou. Asi bych se i bála v Číně něco bojkotovat,“ dodává s úsměvem.

Reklama