Hlavní obsah

Vítečková věří, že reprezentaci může její neúčast spíše pomoci

Praha

Poprvé od roku 2001 se bude muset česká reprezentace basketbalistek obejít bez své nejlepší střelkyně Evy Vítečkové. Opora USK Praha si kvůli psychické únavě dává od reprezentace přestávku. Věří však, že její absence může týmu na mistrovství Evropy spíše pomoci, protože pro soupeře nebude český výběr tak čitelný.

Foto: Petr Horník, Právo

Basketbalistka Eva Vítečková

Článek

"Mě měli soupeři hodně přečtenou a zaměřovali se na mě. Teď dostanou více prostoru holky, které soupeři tolik neznají, takže se můžou ukázat a překvapit je," řekla Vítečková v rozhovoru s ČTK. "Řekla jsem i trenérovi Blažkovi, ať z toho není zklamaný, že to může být naopak výhoda," uvedla hráčka, která je po Haně Horákové druhou velkou oporou národního týmu, jež bude v červnu ve Francii chybět.

Své rozhodnutí dát si v reprezentaci přestávku zvažovala několik měsíců. "Nebylo to ze dne na den. Jednou by ta doba stejně musela přijít. Zvolila jsem letošek a uvidíme, jak to bude v budoucnu," řekla Vítečková, která národnímu týmu pomohla k titulu mistryň Evropy 2005, ke stříbrným medailím z ME 2003 a mistrovství světa 2010 a také ke třem účastem na olympijských hrách v řadě.

Spoluhráčky i rodina ji chápou

Hlavním důvodem přestávky je psychická únava, která se nahromadila, jelikož od mládí neměla kvůli reprezentačním povinnostem mezi sezónami téměř žádné delší volno. "Moje první mistrovství bylo v roce 2001, ale už od třinácti let jsem hrála pravidelně za juniorské výběry, takže se to nasčítalo. Psychická únava je teď asi větší než fyzická," popsala jednatřicetiletá křídelnice. "Jak spoluhráčky, tak rodina to naprosto chápou a podpořily mě. Nikdo mě nepřemlouval," dodala.

Poprvé v kariéře tak bude mít volné léto. "Bude to samozřejmě nezvyk. Pomalu si plánuji, co budu dělat. Ty tři měsíce ale utečou jako voda. Určitě nebudu zahálet a budu se udržovat v kondici. Pár týdnů si dám volno a pak na sobě budu pracovat, abych byla dobře připravená na novou sezónu," naznačila své plány druhá nejlepší basketbalistka Evropy za rok 2012.

Úplnou pauzu od reprezentace si však nedá, jelikož během přípravy bude spoluhráčky podporovat. "Určitě se na holky přijdu podívat, až budou hrát v Praze přípravné utkání s Kanadou. Těším se, až se na to podívám také z jiného pohledu než z lavičky nebo hřiště. Třeba budu mít nějaké postřehy, které pak holkám předám. Budu se je snažit podpořit alespoň psychicky," dodala Vítečková.

Reklama