Hlavní obsah

Veselého má před klíčovou sezónou v NBA probudit reprezentace

Washington

Jestliže byl první rok basketbalisty Jana Veselého ve Washingtonu přijímán s rozpaky, o tom druhém se nedá mluvit jinak než jako o přetěžkém zklamání. Má 211 cm vysoký dlouhán opravdu na to, aby se v NBA prosadil?

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Český basketbalista Jan Veselý zastavuje útok Norrise Coleho z Miami.

Článek

Už tak nevýrazné Veselého statistiky proti nováčkovské sezóně zásadně poklesly. Hráč, který dnes slaví 23. narozeniny, se svezl s bídnými výkony týmu Čarodějů, jenž prohrál úvodních dvanáct zápasů sezóny a z nejspodnějších pater ligy se výš nepodíval.

„V klubu byla značná turbulence: příchody, odchody hráčů. A musíme si uvědomit, že NBA je i byznys a Honza je z tohoto pohledu ještě nehotový produkt. Bude muset hodně zabrat, aby se prosadil," myslí si kouč české reprezentace Pavel Budínský.

Jenže Veselý v týmu zmítaném krizí ztrácel zbytek sebevědomí. Pod košem se marně přetlačoval se silnějšími soupeři, na křídle nebyl využíván kvůli špatné střelbě.

Veselý v NBA
Sezóna2011/122012/13
Zápasy5751
Čas v zápase18:5311:45
Body4,72,5
Doskoky4,42,4
Fauly2,72,1
Střelba z pole53,7 %50 %

Postupně se přesunul na konec lavičky a v únoru i březnu přišly šňůry zápasů, kdy se už ani na hřiště nedostával. Stranou zůstává střelba trestných hodů, v nichž dospěl k tristním 30 procentům. Pokud se ale součet faulů za celou sezónu (107) přibližuje k celkové cifře vstřelených bodů (126), je to už na pováženou... Právě zmizelé sebevědomí se teď chystá šestka draftu 2011 zase najít. „Dva měsíce se budu připravovat v Los Angeles s trenérem, který mě v šestnácti letech přivedl do Lublaně. On je ten správný blázen. Dokope mě do toho, nažene mi to do hlavy," říká Veselý v rozhovoru pro Sport.cz.

Skvělou přípravou na třetí a nejspíš rozhodující sezónu pro vývoj jeho kariéry bude i zářijový start za národní tým na ME ve Slovinsku. „Jsem rád, že mi Honza sám zavolal a chce být v reprezentaci. Uvidíme, jak na tom bude s herní praxí," tvrdí Budínský.

Co o českém basketbalistovi řekli
RANDY WITTMAN, trenér Washingtonu
Potřebuje získat větší sebevědomí. Ale k tomu musí hrát agresivněji, což se mu v poslední době nedařilo.
STAN VAN GUNDY, bývalý kouč Orlanda
Nečekám u tak mladého hráče, že se bude prosazovat večer co večer, ale chtěl bych vidět záblesky kvality. Těch moc nebylo.
A. J. PRICE, spoluhráč z Wizards
Jan se pořád snaží najít sám sebe a svou hru, ale má schopnosti, aby to dokázal. Příští sezóna bude v jeho podání výborná.

Za poslední rok si Veselý vyslechl řadu více či méně podnětných rad. Někdo myslel, že by se měl rozehrát v nižší Development League, další, že by byl lepší návrat do Evropy, kde zářil v barvách bělehradského Partizanu.

„Můj názor je, že by pro něj byl výhodný trejd do klubu, kde by se ocitl ve společnosti hráčů, kteří předvádějí kolektivní basket a chtějí týmový úspěch. Když nemáte spoluhráče, co vás využívají, je potom statistika neúprosná. A podle ní se v Americe všechno řídí," domnívá se Budínský.

Veselý ví, že od října 2013 bude hrát o další spojení svého jména s NBA. „Už nejsem kluk, musím něco ukázat a předvést. Čeká mě nejdůležitější sezóna."

Reklama

Související témata: