Hlavní obsah

Basketbalistky USK Praha vyhrály po dramatu i druhé finále v Brně

Brno

Basketbalistky ZVVZ USK Praha ve druhém finále české ligy vyhrály v Brně nad domácím IMOSem 54:53 a v sérii hrané na tři vítězství vedou 2:0. Po katastrofálním vstupu do zápasu rozhodly obhájkyně titulu o vydřeném vítězství až v poslední čtvrtině. Třetí utkání je na programu v úterý 30. dubna v Praze a pokud USK zvítězí, získá třetí titul za sebou.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Basketbalistka Rebekkah Brunsonová z USK Praha.

Článek

V úvodním čtvrtině se hrálo zcela podle brněnského scénáře. Svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského v obraně uhlídaly nebezpečné pivotky Američanky Brunsonovou a Vaughnovou a získaly snadno náskok 19:4. "Hrály jsme pochodový basketbal. To vyhovovalo soupeřkám, které se mohly koncentrovat na obranu a hrály, co potřebovaly," řekla trenérka USK Natálije Hejková, která musela svým svěřenkyním dát důrazně najevo svou nespokojenost.

Ve druhé čtvrtině se výkon Pražanek výrazně zlepšil. Přidaly na důrazu v obraně, prosazovaly se více i v koncovce a do poločasu snížily na rozdíl tří bodů.

"Začátek byl z naší strany velmi dobrý. Soupeřky zaskočilo, že jsme se velmi dobře připravily na obranu obou amerických pivotek. Postupně si na naši obranu zvykly. Zbytečně ale získávaly pod naším košem míče. Basketbal nebyl krásný na pohled. Byl to však urputný boj z obou stran," řekl brněnský kouč Bobrovský.

Ve 22. minutě vypadla ze hry pro pět osobních chyb tahounka USK v prvním finále Brunsonová. Její absenci ale domácí hráčky plně nevyužily. Sice si udržovaly náskok, do jejich výkony ale stále více vkrádala nervozita a ztrácely míče. Brňankám ubývaly síly a postupně převzaly taktovku soupeřky.

Trutnov je blízko bronzu

Sedm minut před koncem USK po koši Lardyové poprvé vedl. Brňanky postihl v poslední čtvrtině pětiminutový střelecký výpadek. V nervózním závěru ještě získaly vysokoškolačky pětibodový náskok a v zoufalém tlaku se už podařilo domácím pouze snížit na rozdíl jediného bodu.

"Konec jsme si zbytečně zkomplikovaly. Když vedeme o pět bodů, nemůžeme udělat tři fatální chyby. Začít druhé finále tak, že prohráváme o šestnáct bodů, je síla i na moje nervy. Slovně jsme byly připravené, ale vypadalo to, že se hráčky nechtějí pohnout. Na druhou stranu si cením, že jsme zápas otočily a v sérii už máme dvě vítězství," prohlásila Hejková.

Bobrovský litoval promarněné šanci na výhru v poslední čtvrtině. "Ztratili jsme spoustu míčů, hráli ustrašeně. V závěru, když nám zvrat padl do klína a mohli jsme zvítězit, jsme naději po špatné střele ztratili," posteskl si brněnský kouč..

V sérii o třetí místo podruhé za sebou zvítězil Trutnov nad Hradcem Králové 97:71 a v neděli může získat bronzové medaile.

Finále play off basketbalové ligy žen - 2. zápas:
BK IMOS Brno - ZVVZ USK Praha 53:54 (20:7, 36:33, 47:46)
Nejvíce bodů: H. Horáková a Pecková po 14, Abdiová 11 - De Forgeová 11, Škerovičová 10, Brunsonová 9. Rozhodčí: Dolínek, Kučera, Kapl. Fauly: 19:20. Trestné hody: 15/11 - 14/10. Trojky: 2:4. Diváci: 700. Stav série: 0:2.
O 3. místo:
Kara Trutnov - Hradec Králové 97:71 (27:19, 54:39, 77:53)
Nejvíce bodů: Andersonová a Ervinová po 16, Ovsíková 15, Větrovcová 12 - Mišurová 20, Hartigová 12, Pochobradská 9. Stav série: 2:1.

Reklama